Zakonodavac u Hrvatskoj još uvijek ne prepoznaje samohrane roditelje

Zagreb, 25. studeni 2016. – U dječjem vrtiću „Pčelica“ 22. studenog 2016. održana je još jedna u nizu Čakulaonica za samohrane roditelje u organizaciji portala Sretna mama i istoimene Udruge samohranih roditelja uz stalnu podršku dm-a i Nivee, a kao sponzori ove radionice sudjelovali su Konzum i Franck. Ova radionica je bila posebna po tome što su roditelji imali priliku postavljati pitanja stručnim djelatnicima Centra za socijalnu skrb koji su se rado odazvali na radionicu.

Dipl. soc. radnica Zdenka Maltar je pojasnila pojmove samohranih roditelja i jednoroditeljskih obitelji te naglasila kako su jednoroditeljske obitelji one koju čine dijete odnosno djeca i jedan roditelj, ali imaju i drugog roditelja koji sudjeluje na način koji mu je sud odredio, a tiče se viđanja i alimentacije, dok su samohrani roditelji oni koji jedini skrbe za svoje dijete i uzdržavaju ga i nemaju alimentaciju niti partnera koji sudjeluje u skrbništvu.

Uzroci nastanka jednoroditeljskih  obitelji su razni od  smrti bračnog ili izvanbračnog druga, razvod braka, napuštanje obitelji, izvanbračno rođenje  djeteta, dislociranje  jednog partnera u duljem periodu npr. odlazak u zatvor, neutvrđeno očinstvo.

 „Na žalost, Zakon još uvijek ne prepoznaje samohrane roditelje kao posebnu kategoriju, osim Zakona o socijalnoj skrbi i to kod  priznavanja prava na zajamčenu minimalnu naknadu“, dodala je Zdenka Maltar.

Mnogi samohrani roditelji i roditelji iz jednoroditeljskih obitelji zbog neinformiranosti boje se zatražiti pomoć Centra za socijalnu skrb od straha da im se ne oduzme skrbništvo nad djetetom upravo zbog okolnosti u kojima su se našli poput gubitka posla, financijskih problema i slično. Ljubica Leverda Hržina, dipl. soc. radnica je naglasila: „Materijalni status poput gubitka posla i finacijskih problema ne utječe na to da roditelj izgubi skrbništvo nad djetetom, dapače, Centar za socijalnu skrb poziva sve koji su se našli u takvoj situaciji da se obrate Centru kako bi im pomogao i zaštitio i njihova prava i prava djece.“

Bojana Karaica, pravnica u Centru za socijalnu skrb koja radi na odjelu za djecu, brak i obitelj odgovarala je na pitanja roditelja poput međunarodnog uzdržavanja, što napraviti kada drugi roditelj nije kooperativan, a po Zakonu je potrebna suglasnost oba roditelja, u kojim slučajevima se zabranjuje pristup drugom roditelju koji parcijalno sudjeluje u odgoju djeteta i na mnoga druga pitanja.

Čakulaonice podržava i Grad Zagreb, pa je tim povodom došla i dala svoju podršku i Dunja Zlomislić, soc.radnica u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Odjel za socijalnu skrb.

Čakulaonice podržavaju dm i Nivea, a ovoj radionici priključio se Konzum i Franck koji su sudjelovali sa prigodnim poklon paketima za roditelje.

Svi zainteresirani roditelji za sudjelovanje na sljedećoj Čakulaonici koja će se održati 13. prosinca mogu se prijaviti putem mail-a na info@sretnamama.hr. Broj mjesta je ograničen (moguće je maksimalno 20 roditelja po radionici).

Svi koji mogu na bilo koji način doprinijeti ovakvim radionicama mogu se javiti u redakciju Sretne mame na mail info@sretnamama.hr.

Ana Mišić

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar