Projekt Martine Pavlek uvršten među 30 najreprezentativnijih projekata EU programa Marie Curie u posljednjih 20 godina

U sklopu programa Europske unije za potporu istraživanju i inovacijama Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) u proteklih je 20 godina potporu za svoje istraživačke projekte dobilo 100.000 istraživača, a među 30 najreprezentativnijih projekata u protekla dva desetljeća uvršten je i projekt Hiddenlife hrvatske istraživačice Martine Pavlek, koja se i profesionalno i iz hobija bavi speleologijom. Odabrani projekti, po jedan iz svake zemlje Europske unije te Kolumbije i Novog Zelanda, ocijenjeni su najvišim ocjenama, a potencijal ovih znanstvenika smatra se iznimno visokim.

Svrha je projekta Hiddenlife istražiti podzemni svijet Dinarida i otkriti na koji način klimatske promjene utječu na oblikovanje podzemne bioraznolikosti. Proučavanjem triju vrsta špiljskih paukova nastojat će procijeniti ranjivost krhke podzemne faune u okolnostima globalnog zatopljenja.

Program Marie Skłodowska-Curie akcije provodi se 20 godina s ciljem podupiranja istraživanja i inovacija i pružanja pomoći istraživačima u stjecanju vještina i međunarodnog iskustva radi ostvarivanja uspješne karijere. U razdoblju 2014. – 2020. godine u okviru MSCA programa na razini EU na raspolaganju su 6,2 milijarde eura te se procjenjuje da će financijsku potporu za svoje projekte primiti oko 65.000 istraživača.   Poziv za prijave na Individualne stipendije (Individual Fellowships) u okviru MSCA  u 2017. godini bit će objavljen u travnju i za taj je natječaj na raspolaganju 249 milijuna eura. MSCA je dio programa Obzor 2020. za čiju su provedbu u Hrvatskoj zaduženi Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za mobilnost i programe Europske unije. U svibnju 2017. u Zagrebu će se obilježiti 20. obljetnica Marie Sklodowska-Curie akcija.

Oglas

Komentiraj

komentari