Stigao je veliki hit izraelske autorice Einat Nathan

Izraelska autorica Einat Nathan savjetnica je za roditeljstvo i majka petoro djece, a njezina je knjiga postala veliki hit najprije u Izraelu, a zatim i diljem svijeta jer su se roditelji – prvenstveno majke – prepoznale u mnogim situacijama, u brigama i dilemama, u radosnim i dirljivim trenucima.

„Odnos roditelj – dijete nije ravnopravan, ali je u njemu jednakost prisutna kao vrijednost. To je odnos u kojemu moramo shvatiti prirodu svoje uloge, razumjeti što nam djeca govore čak i kad ne govore ništa, znati što se zapravo traži – i ne, nije nužno biti nepopustljiv i postavljati više granica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Planetopija publisher-bookshop (@planetopijahr)

Iznad svega potrebno je promatrati odnos između njih i nas razumijevajući koliko smo im mi važni, uzimati u obzir životne vještine koje im želimo prenijeti i znati da je njihovo samopouzdanje u  našim rukama.

Taj odnos treba preživjeti rast, promašaje, postajanje odraslima, učenje, neslaganje i mora djeci dati ono što im treba za suočavanje s izazovima života u džungli koja vlada vani…“

S puno suosjećanja Nathan nas poziva da naučimo svoju djecu da budu snažna i neovisna, ali i promatramo svijet njihovim očima i osjećamo njihovim srcima. I u svojoj uplakanoj bebi i u buntovnom tinejdžeru možemo posijati optimizam, kako bi kada život bude težak, znali da ih čeka još mnogo toga dobroga, njezina je poruka. U prekrasnoj, toploj i utješnoj knjizi opisuje mnoge situacije iz svoje klinike i svojeg doma, pružajući nam nadahnuće da budemo strpljivi sa svojom djecom, pokušamo ostati smireni u doba stalne bojazni te da cijenimo i prihvaćamo svako dijete sa svim njegovim talentima, mušicama i manama.

Ova knjiga nije samo vodič za roditelje, nego i istraživanje složenog emocionalnog puta roditeljstva i podsjeća nas koliko hrabrosti i energije ono zahtijeva. Ne postoji savršeni roditelj, kaže Einat Nathan, a na kraju dana, najvažnije je izgraditi i sačuvati čvrstu vezu sa svojim djetetom.

„Roditeljstvo je kao bungee jumping. Zastrašujuće je i zabavno, tjera te da letiš pa te baca dolje i između neba i zemlje, a dok ti vjetar puše u lice nakon što si se usudio skočiti, postoji nekoliko trenutaka neusporedivog uzbuđenja i radosti. Roditelji, ne zaboravite da ste pričvršćeni užetom i da su za takav skok vaša djeca najbolje sidro koje možete imati. Ona nas drže u ulozi roditelja koja zahtijeva tako puno hrabrosti i jedino ona takve čarobne trenutke čine mogućima. Zato, čvrsto se držite i duboko udahnite.“

Einat Nathan je savjetnica za roditeljstvo, govornica i autorica. Nakon što je diplomirala pravo na Tel Aviv University, stručno je znanje stekla diplomom Adler Institutea i Ministarstva obrazovanja. Svoju je karijeru kao stručnjak za roditeljstvo počela prije 20-ak godina pišući online kolumnu koja je dobila veliki pozitivan odaziv roditelja. Danas ima savjetničku kliniku i svoje golemo iskustvo, uvide i znanje dijeli pišući popularne kolumne u novinama i na internetu, često je gost u radio i TV emisijama te podcastima. Ovo je njezina prva knjiga i bila je velika uspješnica u Izraelu, nakon čega je prevedena i na druge jezike. Majka je petoro djece: Eyal, Yoav, Lihi, Rona i Shira i sa suprugom Yuvalom živi u Tel Avivu.

prevoditeljica Metka Jelenc
150 x 230 mm, 139 str., meki uvez
ISBN 978-953-257-494-4
cijena 139,00 kn
Planetopija, 2022.

Oglas

Komentiraj

komentari