Što kada suprug ne sudjeluje u kućanstvu i odgoju koliko bi trebao? Evo kako ga potaknuti!

Rođenje djeteta predivan je i uzbudljiv događaj koji djeluje na dinamiku vašeg života kao ništa drugo. Jednako tako djeluje i na odnos između supružnika, a kao i u svemu drugom, i s dolaskom djeteta muž i žena reagiraju drugačije. Bitno je shvatiti da su sve reakcije normalne dokle god nikome ne škode, a kroz nekoliko mjeseci odnosi i rutina se obično ustabile.

No, ukoliko nakon početnog šoka i privikavanja primjetite da je većina posla oko djeteta i održavanja kućanstva na vama, potrebno je reagirati. Naime, što više vremena prođe u kojem jedan od supružnika ne izrazi nezadovoljstvo koje ima, sve teže ga je poslije ispraviti. Stoga reagirajte na vrijeme ukoliko osjećate preveliki pritisak, stres i slične emocije. Pristupite taktično kako biste što prije pronašli rješenje umjesto dodatnog sukoba, a u tome će vam pomoći ovi savjeti.

Budite jasni, ali i taktični

Vi najbolje poznajete svog supruga i baš kao i vi, i on ima određene riječi ili djela koja potiču pozitivno ili negativno ponašanje. Ukoliko si do sada niste mogli pomoći, a da ne kritizirate svaki njegov trud jer nije onakav kakav ste zamislili, možda biste mogli razmisliti o drugačijem pristupu. Naime, istraživanja pokazuju da muškarci imaju urođene drugačije standarde od žena. Stoga se često dogodi da ono što za njega znači kompletno čisti i uredan stan, za vas je tek minimum čistoće. Stoga je važno jasno dati do znanja što mislite pod time da “pospremi stan” dok ste vi vani s bebom ili uredi kupaonicu. Većina muškaraca bit će zahvalni na jasnim uputama umjesto neodređenosti koja rezultira kasnijim nezadovoljstvom. Ukoliko krajnji rezultat i dalje nije ono što ste očekivali, ostanite smireni i razgovarajte o tome. Prigovaranje je broj 1 razlog demotivacije kod muškaraca, pa probajte pohvaliti ono dobro i istaknuti promjene za drugi put. 

Ne koristite riječi “nikad” i “uvijek”

Ovo su zaista “ubojice” svakog odnosa, a za njima često posežu i žene i muškarci. Naime, što god mislite da vaš suprug “uvijek ili nikad” ne radi, to obično nije istina. Samo ste se fokusirali na par situacija kada je to bila istina, a zaboravili na one druge kada se iskazao na dobar način. U ljudskoj prirodi je fokusirati se na negativne i loše stvari u vezi nas samih pa i drugih ljudi, no izbacivanjem ovih riječi napravit ćete prvi korak preka boljem odnosu. Umjesto toga probajte se fokusirati na područja gdje se iskazao, primjerice često usisa i opere pod bez da ga morate to tražiti ili svaku večer iznosi smeće. Možda svaku večer pročita djeci priču ili ih vodi u šetnju da vi imate malo vremena za sebe. Krenite od tih situacija, dajte do znanja da primjećujete te geste i tada naglasite što vam je još potrebno da bi se osjećali jednaki u odgoju i obavezama.

Napravite plan, zajedno

Odvojite jedno popodne ili vikend kada ste oboje opušteni i kada se djeca igraju sami ili spavaju ili su na čuvanju. Uzmite komad papira i popišite sve obaveze i hobiije koje svi ukućani imaju i osmislite raspored koji odgovara svima. Možda suprug može provesti vrijeme u teretani dok čeka da djeci završi trening ili ga može odraditi u parku s djecom dok vi doma odmarate. Isto tako vi možete preuzeti brigu o mališanima ukoliko vaš suprug ima važan poslovni razgovor ili jednostavno tekmu koju želi pogledati. Dajte do znanja da su vam važni njegovi interesi i da očekujete isto od njega. Plan prilagođavajte na tjednoj ili mjesečnoj bazi, a obavezno ubacite vrijeme samo za vas dvoje i uključite “baka servis” ili tetu čuvalicu.

 Inspiriraje se drugima

Ukoliko dosadašnji trud ne daje rezultate, potražite literaturu na tematiku braka, majčinstva i odnosa. Zaista je puno kvalitetnih knjiga na navedenu temu koja vam mogu pomoći osvjestiti što vam je važno i kako to postići te kako utjecati na druge. Ne zaboravite na krajnji cilj: skladano odnos u kojem se i mama i tata i djeca osjećaju sretno i ispunjeno. I ne, to nije fantazija nego realna želja na koju imate pravo. Nemojte se sramiti i potražiti savjet stručnjaka. Opće je poznato da ponekad neutralna osoba više može utjecati na vas ili supružnika nego sami jedno na drugo.

Autor: Maja Kos

Foto: Pexel

Oglas

Komentiraj

komentari