Svjetski dan pčela obilježava se u srijedu 20. svibnja!

Svjetski dan pčela obilježava se u srijedu 20. svibnja.

Taj će se dan edukativni program o važnosti pčela, čudesnih kukaca koji proizvode med, održati na Zebrinu trgu u Zoološkom vrtu grada Zagreba od 12 do 15 sati.

Glavnu će riječ, uz edukatore Vrta, imati pčelari iz Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak i Pčelarskog dežurstva.

Posjetiteljima će predstaviti apisarij te govoriti o pčelama medaricama, ali i solitarnim pčelama, divljem soju autohtonih pčela koje žive same i iznimno su važne za oprašivanje biljaka. U tome su čak, mnogo djelotvornije o pčela koje žive u rojevima.

Slikovnicu Pčelice prijateljice predstavit će njezina autorica Dubravka Volenec. Riječ je o edukativnoj slikovnici koja djecu upoznaje s ponašanjem pčela i njihovim mjestom u ekološkom sustavu. Slikovnica je stvorena kako bi djecu poticala na zaštitu pčela.

Pčelarstvo može biti lijep hobi, ali i posao. Zato postoji Inkluzivna pčelarska škola. Ona osobe s invaliditetom poučava pčelarstvu.

Na Svjetski dan pčela govorit će se i o Međunarodnom natjecanju mladih pčelara. Zbog pandemije novog koronavirusa natjecanje je odgođeno za iduću godinu, no djeca iz hrvatske ekipe marljivo se pripremaju za taj uzbudljiv događaj.

Oglas

Komentiraj

komentari