Tajne odabira dobrog vrtića za dijete

Upis u vrtić važan je događaj u obitelji djeteta, a njegov odabir postaje strateški bitan. Na odabir vrtića danas utječu novi trendovi vezani uz rad, primjerice fleksibilno radno vrijeme, prekovremeni te rad od kuće. Roditelji najčešće, zbog što lakše organizacije, žele da lokacija vrtića bude u blizini njihova mjesta stanovanja, mjesta njihova rada ili mjesta gdje djetetu žive baka i djed. Uz lokaciju, roditeljima je izuzetno važno i radno vrijeme vrtića.

„Važno je da roditelji pronađu vrtić koji će se prilagoditi njima kao korisnicima, odnosno vrtić po mjeri svojeg djeteta. U vrtiću trebaju biti zadovoljene sve djetetove potrebe. Važne su i sigurnost te transparentnost u radu, a roditelji trebaju dobivati i kvalitetnu povratnu informaciju o djetetu. Vrtići se najviše razlikuju po dodatnim programima koje nude, kulturi življenja jednog vrtića i vrijednostima koje njeguju. Pri odabiru vrtića roditelji trebaju obratiti pozornost na broj djece i odgajatelja u skupini, opremljenost prostora gdje dijete boravi, ali i mogućnost upisa djeteta u vrtić tijekom cijele godine. Izuzetno je važan prvi dojam – osjećaj koji imate kada uđete u vrtić“, kazala je Martina Petrović, odgajateljica i voditeljica kreativnih programa u Dječjem vrtiću Čigra, u Penjalici, podcastu za razvoj roditeljskih kompetencija i dobrog raspoloženja. Tema novog podcasta bila je odabir vrtića za dijete.

Odgajateljica je pojasnila da je za odnos roditelja i odgajatelja ključno povjerenje, a nakon upisa djeteta u jaslice roditelj treba dobivati što kvalitetniju informaciju o svakom vrtićkom danu svojeg djeteta. Zbog toga postoji Dan u Čigri, mali obrazac koji odgajatelji u tom vrtiću predaju roditelju kad dođe po dijete u jaslice. Na tom su obrascu važni aktualni podaci, primjerice koliko je dijete taj dan jelo i spavalo, ali i neke dodatne napomene koje odgajatelji imaju za roditelje.

Već u jaslicama djecu se uključuje u odgojno – obrazovni program. Tada se kod djeteta ponajviše razvijaju krupna i fina motorika, govor te životno praktične vještine. Starija se djeca u Dječjem vrtiću Čigra uključuju u projektni rad. Pritom se odabiru zanimljive teme i prate dječji interesi, a neke se aktivnosti izvode uz pomoć suvremene tehnologije.

Podcast Penjalica, stvoren u sklopu platforme Čigra Digital, objavljuje se svaki drugi ponedjeljak na YouTube kanalu Dječjeg vrtića Čigra. Projekt Unaprjeđenje usluga Dječjeg vrtića Čigra sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Oglas

Komentiraj

komentari