U Zagrebu obilježen 9. Dan mimoza

Sredinom sječnja u Zagrebu na Cvjetnom trgu se već tradicionalno obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka, udruge „Zdravka“i Zajednice oboljelih od raka „Sv. Juraj“.

Ovu javnozdravstvenu akciju podržali su Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, brojni stručnjaci te ambasadorica projekta Iva Šulentić te su prodavali nježne mimoze koje simboliziraju krhko žensko zdravlje kako bi prikupili što više sredstava za Zajednicu oboljelih od raka „Sv. Juraj“.

Ambasadorica projekta Iva Šulentić pozvala je žene svih generacija, posebno mlade žene kod kojih je rizik najveći, da ne zanemaruju vlastito zdravlje:

„Mi žene često smo sklonije brinuti o vanjskom izgledu: je li nam kosa sjajna, imamo li uređene nokte i nježnu kožu. No ne smijemo pritom zaboraviti i na brigu o intimnom zdravlju koje bi trebalo biti na prvom mjestu. Žene je važno informirati i educirati kako bismo ih u što većem broju potaknuli na redoviti odlazak ginekologu.“

Prof.dr.sc. Damir Eljuga, dr.med., pročelnik Zavoda za opću i ginekološku onkologiju Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC Sestre milosrdnice te ujedno predsjednik Hrvatske lige protiv raka, istaknuo je poražavajuće brojke:

„Rak vrata maternice treći je najčešći zloćudni tumor ženske populacije u svijetu s 530 000 novooboljelih i drugi po smrtnosti s 280 000 umrlih žena godišnje. U trećini država svijeta rak vrata maternice najčešća je zloćudna bolest u žena, tj.u 90% država jedna je od triju najčešćih malignih bolesti u žena mlađih od 45 godina. Rak vrata maternice u Hrvatskoj se nalazi na 7. mjestu pojavnosti i 8. mjestu smrtnosti među svim ženama oboljelima ili umrlima od raka.Drugim riječima, svaki dan jedna žena oboli, a svakog trećeg dana, nažalost, jedna umre od raka vrata maternice.“

Akciju su također podržali i Dario Nakić, ministar Ministarstva zdravlja te Bernarda Juretić, ministrica Ministarstva socijalne politike i mladih.

A.M.

 

Oglas

Komentiraj

komentari