Ususret 25. danu narcisa Hrvatska bilježi pad smrtnosti od raka dojke!

Nadolazeći jubilarni 25. Dan narcisa u nikad izazovnijim vremenima predstavlja pozitivne vijesti. Unatoč pandemiji koronavirusa koja je zdravstveni sustav kao i cijeli svijet uzdrmala do temelja – Hrvatska četvrtu godinu zaredom nastavlja trend pozitivnih statistika te bilježi pad smrtnosti kada je u pitanju rak dojke. Hrvatska liga protiv raka otkriva najnovije podatke te poziva građane na edukaciju i podizanje svijesti o životno važnim koracima prevencije kako bismo narednih godina svjedočili još boljim rezultatima i zdravijoj budućnosti svih nas.

“Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli nešto više od 2800 žena, a od ove zloćudne bolesti umre njih 752. Rak dojke tako je sada na trećem mjestu malignih uzroka smrti u žena, nakon raka pluća i raka debelog i završnog crijeva. U usporedbi s drugim zemljama, Hrvatska je po smrtnosti od raka dojke kod žena trenutno na 16. mjestu.” ističe dr. Ilona Sušac, dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka.

Pandemija koronavirusa nije uspjela značajnije poremetiti tijek Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, a stručnjaci prognoziraju da će zbog nastale pandemije u okviru programa biti napravljeno do 10% manje mamografskih pregleda.

 “Upravo u okviru ovog programa svake godine učini se oko 150 tisuća mamografskih pregleda, a otkrije više od 6 tisuća novih karcinoma dojke. Putem mamografskog probira vidi se povećanje udjela slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama.” – izjavila je dr. Andrea Šupe Parun, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke HZJZ-a te dodaje:“Dobrobit programa probira potvrđuje i Svjetska zdravstvena organizacija koja ih ističe kao jedan od najučinkovitijih alata u smanjenju smrtnosti od raka dojke. SZO procjenjuje da je kod dobro organiziranih programa probira očekivano smanjenje smrtnosti oko 20% što je u Hrvatskoj nakon 10 godina provođenja programa i ostvareno.”

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke provodi se tijekom cijele pandemije u svim zdravstvenim ustanovama, izuzev KB Dubrave tijekom prošle jeseni. Početkom ožujka započeo je njegov 7. ciklus, a sve žene između 50 i 69 godina mogu obaviti besplatan mamografski pregled.

“Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke opravdano su obuhvaćene dobne skupine u kojima se skriva 50% oboljelih u dobi od 50 do 69 godina. No, čak 20 % oboljelih žena mlađi je od 50 godina dok je 30% bolesnica starije od 69 godina. Stoga je izuzetno važno i ovim ženama osigurati mamografska snimanja.” – naglašava dr. Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreb te dodaje: “Grad Zagreb u suradnji sa zagrebačkim  Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” već dugi niz godina kontinuirano, uspješno i kvalitetno provodi mamografska snimanja i kod  žena koje nisu obuhvaćene nacionalnim programom, a imaju adresu prebivališta u Gradu Zagrebu. Za ove preglede nije potrebna uputnica ni zdravstveno osiguranje. Dovoljno je nazvati i telefonski dogovoriti termin što ovaj program čini izuzetno dostupnim i učinkovitim.”

Zbog trenutne epidemiološke situacije te sigurnosti svih građana u programu ovogodišnjeg Dana narcisa održat će se online konferencija vodećih domaćih liječnika. Nju u subotu, 27. ožujka od 11 sati možete pratiti na www.hlpr.hr Posebnu pozornost uoči Dana narcisa privući će zagrebačke fontane koje će zasjati u bojama ovog dana i poslati snažnu poruku svima nama. Upravo na platou zagrebačkih fontana, u petak, 26. ožujka od 18.30 do 19.30 sati održat će se izjave za medije renomiranih hrvatskih liječnika i organizatora Dana narcisa.

Ovogodišnji Dan narcisa organizira Hrvatska liga protiv raka u suorganizaciji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, uz podršku Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatske liječničke komore te zamjenice gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, dr.sc. Jelene Pavičić Vukičević.

Oglas

Komentiraj

komentari