Utvrdite dioptriju i pobrinite se za svoj vid na vrijeme

Pri rođenju vid praktički ne postoji, tek gledanjem, fiksacijom vidni podražaji iz okoline potiču postepeni razvoj vida i to svakog oka posebno i onda zajedničku suradnju oba oka. Oko i vidni dio mozga po rođenju nastavljaju razvoj. U oku novorođenčeta gustoća neurona u mrežnici znatno je manja, ali je manja i gustoća sinapsi, kako u mrežnici tako i u vidnom korteksu. Oko prima svjetlosne podražaje, a stvarna slika svijeta oblikuje se u vidnom dijelu mozga. Ako nemamo zadovoljavajuću vidnu stimulaciju izostat će pravilan razvoj vidnog dijela mozga.

Slabovidnost je smanjenje ili gubitak dijela vidnih funkcija bez vidljive bolesti oka. Pod gubitkom vidnih funkcija podrazumijevamo smanjenje vidne oštrine, percepcije kretanja, osjećaja dubine prostora i razlikovanje kontrasta.

Zlatni standard dijagnostike slabovidnosti je cjeloviti oftalmološki pregled. Testiranje vidne oštrine u dobi od 4 godine najpouzdaniji je za otkrivanje slabovidnosti i otkriva 97% očnih anomalija. Ako slabovidnost otkrijemo na vrijeme prije nego je vidni dio mozga završio razvoj, moguće ju je liječiti. Nakon sedme godine života razvoj vidnog dijela mozga najvećim dijelom je završen i nakon toga slabovidno oko nikada više neće moći povratiti dobar vid. Dijete se najčešće ne žali na smetnje vida, to je u većini slučajeva bolest jednog oka, rijetko bolest oba oka pa dijete gleda na ono drugo zdravo oko. Ima slabije izražen dubinski vid, svijet se doima plošan bez treće dimenzije (dijete se često spotiče pri prelazu prepreka, teško hvata loptu, teško pogađa lopticu reketom), otežano čita. U većini razvijenih zemalja testiranje vidne oštrine i liječenje slabovidnosti uobičajena je javnozdravstvena mjera.“ – izjavila je mr. sc. Tatjana Voskresensky-Horvat, dr. med. spec. oftalmolog, Ghetaldus poliklinika za oftalmologiju, Dom zdravlja Siget, V. Holjevca 20 , Zagreb.

U Hrvatskoj 2-5% boluje od slabovidnosti. Izuzetno je bitno brinuti se za svoj vid, obaviti pregled i dijagnosticirati moguće poteškoće na vrijeme. Pogotovo je važno kod djece napraviti prvi pregled čim ranije budući da se tako puno lakše rješavaju eventualne smetnje i problemi slabovidnosti.Pregled vida i dijagnostiku možete obaviti u najbližoj poslovnici Poliklinike Ghetaldus. Više na  www.ghetaldus.hr i Facebook stranici Poliklinike Ghetaldus.

Oglas

Komentiraj

komentari