Uz šest zagrebačkih bolnica, projekt udruge „Djeca susreću umjetnost“ omogućio je uključivanje i ostalih bolnica diljem Hrvatske

Projekt www.filmubolnici.org ide dalje. U suradnji sa šest zagrebačkih bolnica – Klinikom za dječje bolesti Zagreb, Dječjom bolnicom Srebrnjak, KBC Sestre Milosrdnice, KBC Zagreb, Psihijatrijskom bolnicom za djecu i mladež i Klinikom za infektivne bolesti – filmski program Sedmi nastavlja organizirati projekcije, kreativne radionice i susrete s gostima redateljima, glumcima i ostalim kreativnim djelatnicima iz svijeta filma u okviru programa MZO-a „Škola u bolnici“.

U suradnji s partnerima iz Belgije i Švedske program je nadograđen online platformom www.filmubolnici.org na kojoj djeca pacijenti  mogu gledati kvalitetne europske filmove, koristiti dodatne sadržaje i međusobno komunicirati. Platforma sadrži 12 dugometražnih i 30 kratkometražnih filmova prikladnih za djecu od 3 do 15 godina, kao i posebna obraćanja redatelja, glumaca pacijentima-gledateljima.

„Duži boravak bolesnika u bolnicama ponekad je nužan, stoga je svaki napor koji bi im omogućio da taj boravak bude lakši, ugodniji ili makar podnošljiviji je vrijedan naše pažnje. Bilo koja distrakcija, a pogotovo kvalitetna distrakcija  kao što je uranjanje u svijet filmske umjetnosti, može itekako unaprijediti i proces liječenja djetetu i njegovoj obitelji“ – izjavio je predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb prof.dr.sc. Jurica Vuković.

U program se već uključilo tridesetak hrvatskih bolnica koje već sudjeluju u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“ koju provodi Savez Naša djeca. Dosadašnji program financirali su Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar, no zahvaljujući europskim sredstvima i partnerstvu sa Savezom Naša djeca, od sada puno veći broj malih pacijenata krati svoje vrijeme u bolnicama gledajući pomno odabrane filmove primjerene njihovoj dobi. Projekt traje do kraja 2019. godine, pristup platformi je besplatan i potrebno je samo unijeti lozinku koju djeca dobivaju prilikom registracije svog boravka u uključenim bolnicama.

U selekciji filmova mogu se pronaći naslovi festivalski naslovi zemalja-partnera Švedske i Danske iz recentne europske produkcije za djecu i mlade. Od domaćih filmova tu su naslovi iz filmskog programa Sedmi kontinent s osobitim naglaskom na ostvarenja: Otac Veljka Popovića, Profesor Balthazar: Bim Bam, Bum i Drama oko cvijeća, Ježeva kuća Eve Cvijanović, Smijuljica i Kišni Ivane Guljašević te hrvatskoslovensku koprodukciju serijala Koyaa Kolje Saakside.

Oglas

Komentiraj

komentari