Vježbe za roditelje i djecu

Fizička aktivnost i zdrava prehrana preduvjet su zdravog i sretnog života svakog djeteta. Kako stimulirati rad živčanog sustava, pomoći mu pri pravilnom držanju nakon dugotrajnog sjedenja u školi, potaknuti ga što više na međusobno druženje i pomaganje, samo je dio problema koji muče svakog roditelja. PBS Centar sportske izvrsnosti i njihova magistrica kineziologije Ana-Marija Jagodić Rukavina i ABC svježi krem sir Junior donose vam vježbe koje će pomoći rješavanju tih problema.

No, budući da je fizička aktivnost samo jedan od preduvjeta zdravog života, za ispunjavanje drugog tu je ABC svježi krem sir Junior, idealan obrok nakon tjelovježbe. Potpuno prirodan proizvod napravljen od samo tri sastojka – mlijeka, vrhnja i malo morske soli, važan je izvor bjelančevina i kalcija i svojim nutritivnim vrijednostima zadovoljava sve dnevne potrebe nužne za pravilno funkcioniranje dječjeg organizma. A nakon iscrpnog vježbanja, bit će još slasniji…

U nastavku pogledajte četiri vježbe za zdraviji i sretniji život vašeg djeteta.

Vježba 1.

vj1

Stanite nasuprot vašeg para. Oboje podignite jednu nogu savijajući je u koljenu ispred sebe. Oboje podiže istu nogu i u rukama drži svoju loptu. Na znak istovremeno bacajte loptu jedan drugome i hvatajte održavajući pritom ravnotežu  na jednoj nozi. Ova vježba dobra je za bolje održavanje ravnoteže djece te za stimuliranje živčanog sustava na rad. Pokušati ponoviti vježbu 8 puta bez spuštanja nogu ili gubljenja lopte, pa promijenite nogu.

Vježba 2.

vj2

Stanite leđima o leđa sa svojim partnerom  te zajednički leđima održavajte loptu između vas da ne ispadne. Uhvatite se čvrsto za ruke pa dubokim udisajem podižite ruke u zrak iznad glave (ne smiju se dlanovi razdvojiti) i istovremeno se podižite visoko na prste. Izdisajem polako spuštajte ruke prema dolje i spustite se na puno stopalo. Ova je vježba super za osvještavanje međusobne suradnje, ali i za istezanje i uspravljanje djece nakon dugotrajnog sjedenja u školi. Ponovite vježbu 8 puta.

Vježba 3.

vj3

Stanite uspravno gledajući u drvo ili neku drugu čvrstu podlogu i oslonite lopticu pridržavajući je rukama u visini ramena. Udisajem gurajte prsa prema drvetu, izdužite vašu kralježnicu i zakotrljajte lopticu prema gore, održavajući koljena opruženima. Izdisajem se polako vratite u početnu poziciju i potisnite lopticu dlanovima u drvo. Ova vježba je izuzetno korisna za ispravljanje lošeg držanja kod djece uzrokovanim nepravilnim sjedenjem u školi. Ponovite vježbu 8 puta.

Vježba 4.

vj4

Stanite uspravno nasuprot vašem paru. Svaki iz para uhvati jedan kraj gume te se udalje kako bi rastegnuli gumu, pa zauzmu široki stav (noge šire u širini ramena). Udisajem svaki iz para povuče gumu spajanjem lopatica i povlačenjem laktova prema natrag, a izdisajem se istovremeno spuštaju u duboki čučanj, ali s pažnjom na otvaranje koljena prema vani dok leđa trebaju ostati ravna. Udisajem se vratiti u stajaću poziciju pa sve ponoviti. Ova vježba pomaže djeci u učenju i svladavanju pravilnog čučnja, ali pomaže i u otvaranju kukova i pokretljivosti zdjelice. Vježbu izvesti 8 puta.

Oglas

Komentiraj

komentari