Volonterska akcija srednjoškolaca, studenata, poduzetnica i poduzetnika u kraju kojega je mladost napustila

Više od četrdeset srednjoškolaca i studenata kao i poduzetnica i poduzetnika u organizaciji Centra poduzetnica (nekadašnji Ženski poduzetnički centar) i Udruge mladih Grubiša iz Grubišnog Polja, provelo je volontersku akciju pomaganja u potresom razrušenoj općini Majur u Sisačko moslavačkoj županiji.

Volonteri koji su pristigli gotovo iz cijele Hrvatske (od Stona do Osijeka) u Majuru su radili na raspodjeli i dovozu kuhanih obroka, posebice u teško pristupačna područja općine, uglavnom rijetko naseljenih starijom populacijom, kao i u razvrstavanju i pakiranju za distribuciju potrebitima nekoliko tona pristiglih donacija u hrani, odjeći, kemijskim potrepštinama, igračkama, kao i grijalicama.

Općina Majur, jedna je od brojnih u potresu stradalih područja, kako devastirane infrastrukture, obiteljskih i gospodarskih zgrada, tako i narušene kvalitete života, no zbog činjenice da je poprilično „izolirana“ na  Banovini, do sada njezini stanovnici nisu dobivali toliku pomoć, kao ostala stradala područja.

Nakon onog devastirajućeg potresa, uz svakodnevne koji nam se događaju, veliki broj objekata na području naše općine je stradao i stradava. U grubo gotovo da nema dimnjaka koji je čitav na području općine, što je posebno teško, jer se većina žitelja grije na drva. Imamo oko 800 žitelja, a uglavnom je to staračko stanovništvo, čak 40 posto svih njih je starije od 65 godina, a ulaskom u Europsku Uniju, gotovo svi mladi su otišli s našeg područja. Stoga su nam dragovoljni rad i ova vrsta pomoći prioritetni i jako važni za obnovu nakon potresa, te se zahvaljujem svima koji su nam došli pomoći i još uvijek pomažu kako bi čim prije stalni na noge – kazala je načelnica općine Majur Klementina Karanović, u povodu volonterske akcije srednjoškolaca, studenata, poduzetnica i poduzetnika, a koja se provodila i provodit će se i dalje tijekom ove godine.

Gotovo da nema osobe u Hrvatskoj koju situacija na Banovini nije ganula, te ponukala napraviti nešto kako bi pomogli. Neki su slali donacije, neki su bili izravno na terenu, ali sve nas je tragedija žitelja Sisačko moslavačke županije u prvom redu povezala u želji da pomognemo. To je bio naš osnovni motiv kada smo mladi i stariji, Slavonci, Dalmatinci i Zagorci, žene i muškarci, zaposlenici u državnim službama i poduzetnice te poduzetnici odlučili pokrenuti i provoditi volontersku akciju u općini Majur, na radost svih nas koji smo mogli biti od koristi onima u potrebi. Dan nakon potresa naše članice i članovi su preko našeg centra već upućivali donacije i pomoć u stradala potresom područja, a nakon toga uslijedio je i volonterski rad. I nastavljamo dalje tako, jer znamo da ovi ljudi trebaju stalno pomoć dok se ne normalizira situacija u cijelosti, a ne samo prvih mjesec dana – izjavila je Sanela Dropulić, direktorica Centra poduzetnica, koji je ovu aktivnost organizirao u općini Majur u suradnji s Udrugom mladih „Grubiša“ iz Grubišnog Polja.

Sretan sam što smo i mladi i oni stariji, kao i srednjoškolci i studenti, uz poduzetnice i poduzetnike, svi mi pristigli iz cijele Hrvatske, mogli pomoći Majuru barem malo, ne samo kroz donacije, nego i zajednički volonterski rad. Ovdje se prvo osjeti velika tuga kad vidite razaranja i posljedice potresa, a onda veliki ponos i želja pomoći svim stradalima da čim prije imaju normalan život. A to smo pokazali našom volonterskom akcijom, ali i svim onima koje će tek doći u nastavku naše suradnje sa žiteljima Majura, načelnicom i svim ljudima dobre volje koji žele pomoći – kazao je Matej Lukenda, predsjednik Udruge Grubiša iz Grubišnog Polja.

Volonterkama i volonterima pomogla je u provedbi akcije i tvrtka Darojković koja je donirala besplatan prijevoz autobusom do Majura i natrag.

Foto i tekst: PR

Oglas

Komentiraj

komentari