Za Međunarodni dan strvinara: Izložba fotografija na riječkom Korzu i besplatan posjet Centru Beli

Međunarodni dan strvinara obilježit ćese u subotu i nedjelju, 7. i 8. rujna u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli na Cresu. Posjetiteljima se tijekom vikenda daruje slobodan ulaz u Centar gdje ih očekuje bogat edukativni program.

Uoči toga u ponedjeljak, 2. rujna na riječkom se Korzu otvara izložba fotografija „Na nebu orli – priča o kvarnerskim bjeloglavim supovima“. Izložba će se moći razgledati do 10. rujna.

Hrvatska spada među rijetke zemlje u ovom dijelu Europe u kojima još uvijek živi bjeloglavi sup, najveći strvinar među pticama na našem kontinentu. Hrvatska populacijagnijezdi se još jedino na otocima sjevernog Jadrana, a kako bi ta ugrožena životinjska vrsta opstala u našim krajevima, ulažu se veliki napori.

Javna ustanova Priroda u svibnju je u prirodu pustila četiri bjeloglava supa koji su se oporavljali u Belom, a tijekom ovog ljeta spašeno je još šest supova. Trenutačno se u Oporavilištu nalazi devet supova.

Upravo će se na Međunarodni dan strvinara u subotu, 7. rujna u 18 sati u Belom pojasniti zašto je svaka jedinka ove vrste tako dragocjena.Vedran Lucić, stručni suradnik za zaštitu prirodeu Udruzi Biom, održat će predavanje „Kako pesticidi, metci i lijekovi truju supove i što možemo napraviti?“.

Posjetitelji tijekom vikenda, 7. i 8. rujna,od 10 do 18 sati mogu bez plaćanja ulaznica pogledati izložbe u Centru, a za djecu su osmišljene i posebne kreativne radionice. Zbog ograničenog broja mjesta, za sudjelovanje u njima potrebna je telefonska predbilježba putem broja 095 506 1116.

Zagrebačka pivovara prepoznala je važnost očuvanja bjeloglavih supova, pa ih je uvrstila u kampanju Ožujskog piva Zaštićene zakonom. Zahvaljujući uspjehu kampanje, Oporavilištu u Belom na Međunarodni će dan strvinara biti predano vozilo namijenjeno za prikupljanje i transport hrane kako za supove na hranilištu, tako i za one na oporavku.

Program u povodu Međunarodnog dana strvinara organizira Javna ustanova Priroda koja upravlja Centrom i Oporavilištem u Belom, uz potporu Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke,Grada Cresa, Turističke zajednice grada Cresa, Zoološkog vrta grada Zagreba te udruga Biom i Tramuntana.

U partnerstvu s JU Priroda Međunarodni će se dan strvinara obilježiti i u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

 

Oglas

Komentiraj

komentari