Zbog roditeljskih svađa djeca pate

Poremećaj bračnih odnosa može se višestruko odraziti na kompletan razvoj djeteta. Tako su brojna istraživanja pokazala da djeca koja žive s oba biološka roditelja u harmoničnoj zajednici pokazuju daleko najbolje rezultate u školi.


Za razliku od njih, djeca razvedenih roditelja i djeca koja žive u paklu narušenih bračnih odnosa, nerijetko u tinejdžerskoj dobi pribjegavaju alkoholu, cigareti i drugim porocima modernog doba. Takva djeca su nezainteresirana za obrazovanje i najčešće postižu veoma loše rezultate u školi.
Život u porodičnom okruženju koje karakterizira stalni sukob i svađe roditelja, uzima ogroman danak u razvoju djece. Takva djeca postižu veoma slabe rezultate na svakom životnom planu. Sve to ukazuje na činjenicu da loši bračni odnosi i poremećena harmonija bračnog života uzimaju ogroman danak u pravilnom odrastanju i formiranju zdrave ličnosti.
Dakle, dragi roditelji, imajte sve ovo na umu i znajte da je na vama ogromna odgovornost u podizanju zdravog i normalnog naraštaja. Ugrizite se za jezik i dobro razmislite prije nego što započnete međusobne sukobe, prepirke i svađe. Na kraju, nitko vam nije dao pravo da uništavate jedan novi život!
M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari