Znakovi po kojima ćete prepoznati zlostavljača!

Lundy Bancroft u svojoj knjizi „Zašto on to radi“ na temelju 15-godišnjeg iskustva u radu s zlostavljačima u partnerskim odnosima, kao i slušanjem njihovih žrtava o obrascima zlostavljačkog ponašanja, navodi neke znakove upozorenja za koje kaže da bi trebali biti dio obrazovanja svake djevojke prije nego što počne izlaziti s dečkima. Ovdje ću s vama podijeliti te znakove i tumačenje svakog znaka. Ukoliko u svojem odnosu ili pak odnosu u kojem se nalazi vaša prijateljica, primijetite neke od tih znakova, javite se za pomoć. Na kraju članka navodim i gdje se možete javiti i kako napraviti SOS plan.

Knjigu „Zašto on to radi“ pronađite na stranicama nakladnika Znanje.

Evo na koje znakove biste trebali obratiti pozornost:

 1. On s nepoštovanjem govori o svojim bivšim partnericama.

To ne znači da vaš partner mora pisati hvalospjeve o svojim bivšima, ali ako u razgovorima i kratkim crticama shvatite da on krivi nju za sve probleme u vezi, da prerano govori jako loše i ružne stvari o njoj, možda čak navodi da ga je optužila da ju je zlostavljao. Neki navode da su njegove bivše bile puno bolje, ljepše, više seksi od vas ili pak da ste vi najbolja koju je imao, a jedan i drugi način vas može dovesti do toga da se previše trudite biti ono što niste u toj vezi kako biste bile bolje od bivših ili pak kako biste dosegli neki tron savršenstva na kojem su „bile“ bivše partnerice.

 1. Ne poštuje vas.

Zvuči savršeno jasno, ali često je to nepoštovanje prilično jako zakamuflirano nekim drugim ponašanjem. Upozoravajući znak je ako vas partner ismijava, ruga se vama i vašim idejama, ne uvažava vaše mišljenje i/ili ga ismijava, uvredljiv je ili sarkastičan, nepristojan je prema vama pred drugim ljudima bježite glavom bez obzira. Takvo ponašanje će se samo pojačati što ste dulje u vezi, posebno kada pokažete što vas najviše boli, a svakako će doći i neka druga zlostavljajuća ponašanja. Poštovanje je temelj svake veze.

 1. Čini vam usluge koje ne želite ili toliko pretjeruje u velikodušnosti da vam je neugodno.

To čini vama ili vašim bliskim prijateljima ili obitelji. Kasnije takva ponašanja nabraja prilikom svađa ili dokazivanja koliko je on u stvari dobar, a vi ga ne cijenite. Može čak s time pokušati izmanipulirati vaše loše mišljenje o vama dragim osobama uvjeravajući vas da su ga svi iskorištavali dok im je trebala pomoć, a sada kad im više ne treba loše govore o njemu – u slučaju da ste se nekome povjerili o svojim sumnjama vezanim uz ponašanje koje trpite.

 1. On ima potrebu za kontrolom.

Kontrola je temelj zlostavljajućeg ponašanja. Kontrola i moć. Želi vas pod svaku cijenu kontrolirati, vas i vaše ponašanje. U početku može biti vrlo suptilno od komentara i molbe da se preobučete u nešto drugo, a kasnije do zabrane i kontrole s kime i kada ćete se viđati – ako će vam uopće dopustiti da se s nekim viđate.

 1. Posesivan je.

Ljubomorno ponašanje također može biti suptilno na početku te to možete smatrati čak i slatkim, npr. zove vas nekoliko puta na dan odmah na početku veze, inzistira da svaku večer provedete s njim i poludi ako odaberete jedno druženje s prijateljima, a ne s njim. Prati i kontrolira s uvjerenjem da ste vi njegovo vlasništvo. Pri tome treba zapamtiti da ljubomorni osjećaji nisu isto kao i ljubomorno ponašanje. Svatko ponekad osjeti žalac ljubomore ili neugodu ako se partner čuo sa svojim bivšim i možda će trebati da ga se uvjeri da je sve u redu i nema razloga za brigu. No, ako on pokaže da očekuje od vas da se odreknete svoje slobode zbog njegove ljubomore, tu se javlja već ranije spomenuta kontrola.

 1. Nikad ništa nije njegova krivica.

Za sve što pođe po zlu okrivljava nekog drugog, do te mjere da za svoje zlostavljačko ponašanje krivi partnericu – „morao sam je udariti jer sam ju samo tako mogao smiriti“.

 1. On je usredotočen na sebe.

Egoističnost na početku nije tako uočljiva, ali postoje simptomi koje je potrebno uočiti. Sluša li vas vaš partner ili pak on priča i ne nastavlja razgovor na vašu temu, već se stalno vraća na svoju i na sebe? To ne mora odmah značiti da nema povratka ukoliko je samo prisutan egoizam. Mnoge žene žrtve nasilja povezuju egoizam uz sve navedeno – kontroliranje, posesivnost, ismijavanje…

 1. On je ovisan o alkoholu ili drogama.

Navedeno nije uzrok zlostavljačkom ponašanju, ali često idu „ruku pod ruku“. Često su i sredstva kojima manipuliraju i kontroliraju partnerice – „Idem van i napit ću se ako mi ne prestaneš kvocati.“

 1. Vrši pritisak na vas za seks.

Nepoštovanje vaših želja i potreba u vezi vezano uz spolne odnose je jako važno, posebno u mlađoj dobi. Nije isto ako ste u dobroj vezi pa vas partner malo nagovara da se prepustite dobrom osjećaju ako se vama baš u tom trenutku ne da. Ovo je više prisila u već negativnoj atmosferi prožetoj nasiljem,  kada osjetite da vas partner time duboko povrjeđuje i ne poštuje. Isto tako seks kao dokaz ljubavi je nešto čime bi mogao manipulirati da vas udobrovolji i nagovori. Slušajte sebe i svoje tijelo!

 1. On prebrzo definira vezu kao ozbiljnu.

Na početku vam to može laskati, ali ako se vaš partner što prije želi s vama preseliti, a niste se još niti upoznali, to može značiti da ima neku idealnu sliku vas u glavi koju ćete teško moći doseći.

 1. Zastrašuje vas kad je ljut.

Zastrašivanje je veliko upozorenje da može ili je već došlo do fizičkog nasilja.

Ovo vas može upozoriti:

– previše vam se približi kad je ljut, prijeti prstom, bocka vas, odgurava, blokira vam put ili vas sputava

– diže šaku, nadiže se nad vama, ušutkava vas ili se ponaša na bilo koji drugi način koji vas navodi da ustuknete ili osjetite strah

– iznosi neodređene prijeteće komentare, npr. „ne želiš me vidjeti ljutog“ ili „ne znaš s kim imaš posla“

– neoprezno vozi ili ubrzava kad je ljut

– udara šakom o zid ili nogom udara o vrata

– baca stvari uokolo, čak i ako ne gađa vas.

Što se dublje upuštate u vezu s muškarcem koji djeluje zastrašujuće, pa čak i ako na početku nije takav prema vama i možda vas želi zaštititi, vrlo brzo se to sve može okrenuti prema vama.

 1. Ima dvostruke standarde.

Ono što vrijedi za njega ne vrijedi i za vas. Ne smijete mu proturječiti, upadati u riječ, povisiti ton, ali on smije.

 1. Ima negativne stavove prema ženama.

Stereotipna uvjerenja o ženskim ulogama teško je iskorijeniti iz našeg društva, ali ukoliko je njegov takav stav važniji od vaših želja i stavova, ne poštuje vas kao osobu nego vas smatra nižim bićem koje mu treba služiti – u problemu ste.

 1. Ponaša se prema vama drugačije pred drugim ljudima.

Ovo vrijedi u dva smjera. Može se ponašati jako lijepo, pristojno prema vama, pun ljubavi, a kod kuće biti sasvim drugi čovjek. Isto tako, može biti obrnuta situacija, to je posebno prisutno kod mlađih muškaraca.

 1. Čini se da ga privlači ranjivost.

Nad mlađim ili već ranjenim i zlostavljanim ženama mogu lakše uspostaviti moć i kontrolu.

Što vam Bancroft nudi kao neki plan ako u tim ponašanjima prepoznate svog partnera?

 1. Dati mu jasno do znanja što je prije moguće koja su vam ponašanja ili stavovi neprihvatljivi i da ne možete ostati u vezi s njim ako se nastave.
 2. Ako se ponovi, prestanite se viđati s njim na duže vremensko razdoblje. Nemojte ga nastaviti viđati uz upozorenje da ovaj put „stvarno ozbiljno mislite“, jer će on vjerojatno to protumačiti kao da zapravo ne mislite to ozbiljno.
 3. Ako se dogodi i treći put ili ako prijeđe na druga ponašanja koja su znakovi upozorenja, postoje velike šanse da ima problem sa zlostavljanjem. Ako mu date previše šansi, vjerojatno ćete to požaliti kasnije.
 4. SOS kontakti autonomna ženska kuća, Zagreb 0800/5544,

B.a.B.e 0800/200-144

Ženska pomoć sada 01/4655222

Duga – Zagreb 091/383-1770

Za počinitelje nasilja s ciljem prevencije 0800/8788

Zajedno u borbi protiv nasilja!

Vaša Iva

Napisala: Iva Sambolek

Oglas

Komentiraj

komentari