Znanstveno istraživanje MiniPolisa i ZŠEM-a otkrilo da najveći broj zagrebačkih osnovnoškolaca želi postati sportaš!

MiniPolis, prvi dječji grad u Hrvatskoj i Zagrebačka škola ekonomije škole i menadžmenta (ZŠEM) proveli su pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (MROSP) istraživanje karijernih preferencija među osnovnoškolcima Grada Zagreba, a rezultati otkrivaju da najveći broj zagrebačkih osnovnoškolaca želi postati – sportaš.

Kako bi saznali što osnovnoškolci u Hrvatskoj žele postati kad odrastu, MiniPolis, prvi dječji grad u Hrvatskoj, u partnerstvu sa Zagrebačkom školom ekonomije i menadžmenta (ZŠEM), a uz pokroviteljstvo Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (MROSP), pokrenuo je veliko nacionalno istraživanje o karijernim preferencijama djece, a prva faza istraživanja, koja obuhvaća područje Grada Zagreba, upravo je kompletirana.

Prva faza istraživanja je provedena na reprezentativnom stratificiranom uzorku od 998 zagrebačkih osnovnoškolaca, a najčešće birana zanimanja su sportaš (9%), doktor (8%), programer (5%), arhitekt (5%), policajac (4%), veterinar (4%, informatičar (3%), menadžer/direktor (3%), kuhar (3%), inženjer (3%), odvjetnik (3%), glumac (2%), učitelj (2%) i kamerman/snimatelj/youtuber (2%).

Istraživanje je potvrdilo i da djeca u razrednoj nastavi češće imaju uzore među poznatim osobama od djece s predmetne nastave, a među njima prednjače dječaci. Primjerice, 15 dječaka je kao idola navelo Ronalda, 10 dječaka je navelo Messija, a 8 dječaka je navelo Luku Modrića. Istraživanje karijernih aspiracija među zagrebačkim osnovnoškolcima prva je faza MiniPolisovog i ZŠEM-ovog nacionalnog istraživanja koje će, u narednim mjesecima, ispitati i karijerne aspiracije osnovnoškolaca na preostalom području Republike Hrvatske.

“Rezultati istraživanja sugeriraju da učitelje, a posebno razrednike starijih razreda, trebamo uključiti u profesionalnu orijentaciju djece kako bi, u što većem postotku, upoznali aspiracije svojih učenika. Učitelji i razrednici će s kvalitetnijim uvidom moći dati relevantnije informacije i snažnije potaknuti svoje učenike u ostvarenju karijernih ciljeva”, izjavila je mr. sc. Ines Gašo, vlasnica i direktorica MiniPolisa.

“Djecu je od rane dobi potrebno izlagati različitim zanimanjima kako bi proširili svoje karijerne interese i odmaknuli se od stereotipnih odabira. Na taj način bismo imali manji postotak djece koja teže istim zanimanja. U većoj mjeri trebamo povezivati odgojno-obrazovne institucije s ljudima iz svijeta rada te različite razine obrazovanja međusobno, i to naročito u područjima koja djeci nisu top odabir, ali imaju visok indeks rasta i lijepu perspektivu”, komentirala je dr. sc. Ivona Škreblin Kirbiš, znanstvena voditeljica istraživanja.

Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš istaknuo je kako ovo istraživanje predstavlja iskorak i nudi vrijedan uvid u razmišljanja djece koja formiraju prve stavove o budućoj karijeri. “Pred nama je sada odgovornost da svatko od nas u svom području dodatno potakne razvoj njihovih vještina i razmišljanja o daljnjem profesionalnom rastu”, naglasio je Vidiš.

Oglas

Komentiraj

komentari