Znojenje, za neke veliki problem!

Prekomjerno znojenje ostavlja na odjeći tragove i neugodne mirise zbog čega nerijetko zahtijeva ozbiljan tretman.

Zdrave navike i pravilna higijena, ali i upotreba odgovarajućeg deodoranata reguliraju znojenje i osobi vraćaju samopouzdanje. Znojenje je normalna pojava i proces koji se događa svakom čovjeku, ali ipak zna priuštiti neugodnosti koje su prepoznatljive i zbog kojih osoba osjeća nelagodu.

Pretjerano lučenje znojnica

Neugodan miris i tragovi znoja na odjeći pokazuju pretjerano lučenje znojnica zbog čega zahtijevaju veću brigu o području na kojem se pojavljuju. Deodoranti koji reguliraju znojenje rješavaju probleme neugodnih mirisa, reguliraju znojenje te pomažu područje održati suhim. Za regulaciju znojenja pomoći će vam deodoranti u kremi, roll-on-u ili spreju. Znojenje je proces koji rashlađuje tijelo i održava normalnu temperaturu tijela. Sa znojenjem se iz organizma izbacuju toksini zbog čega je znojenje ključni pokazatelj naprednog procesa mršavljenja i detoksikacije.

Dijelovi tijela koji se najviše znoje

Najviše se znojimo na stopalima, ispod pazuha i na dlanovima, a moguće je i znojenje cijelog tijela. Što se pojačanog znojenja tiče, ono može biti uzrokovano nasljeđem, ali uzroci mogu biti i loša prehrana, infekcije, poremećaji rada znojnica, problemi sa srcem, dehidracija, hormonska neravnoteža poput puberteta, trudnoće i menopauze, nesanica, stres i nervoza, razne bolesti poput pretjeranog rada štitnjače, niske razine glukoze u krvi i nuspojave lijekova. Pojačano znojenje i neugodni mirisi se mogu izbjeći uz provođenje zdravih higijenskih navika poput upotrebe dezodoransa, nošenja kvalitetne odjeće, depiliranja pazuha i svakodnevnim tuširanjem.

Teži slučajevi

Nekim osobama nažalost niti to nije dovoljno, jer je pretjeran rad znojnica teško kontrolirati, a kod težih slučajeva je potreban i liječnički pregled. Bez obzira zdravih higijenskih navika se ne smije odreći, a ono što se savjetuje je da se biraju blaga sredstva za tuširanje, dezodoranse za osjetljivu kožu i one koji ne sadrže agresivne sastojke. Prehrambene navike igraju veliku ulogu, a potrebno je i unijeti dovoljno tekućine, po mogućnosti vode i smanjiti unos začinjene hrane.

Cigarete i alkohol

Cigarete i alkohol isto tako treba smanjiti na minimum jer pojačavaju neugodne mirise i znojenje. Najboji izbor hrane je povrće i voće. Višak kilograma dokazano uzrokuje znojenje na svim dijelovima tijela zbog čega se osobama s viškom kilograma preporuča mršavljenje. Samo gubitak par kilograma će osobi donijeti olakšanje. Anksioznost i stres isto tako mogu uzrokovati pretjerano znojenje pa ih je preporučljivo kontrolirati, a u tome vam mogu pomoći biljna sredstva za smirenje i opuštanje.

Biljna ljekarna

Biljna ljekarna je vrlo učinkovita i za žene koje imaju valove znojenja u menopauzi, a hormonalnu ravnotežu će uspostaviti dodaci prehrani. Znojenje može regulirati i čaj od kadulje. Baš kao i žene i muškarci imaju problema s pretjeranim znojenjem. Neugodan miris i pojačano znojenje ispod pazuha, stopala i ostalih dijelova tijela se kod muškaraca javlja kao posljedica niske razine testosterona, konzumacije cigareta, kave i alkohola, prezačinjene hrane te nedovoljne higijene i zdravih navika. Deodoranti u spreju područje ispod pazuha ostavljaju brže suhim, a jednako kao i roll-on pružaju zaštitu od prekomjernog znojenja tijekom cijelog dana.

Roll-on i krema

Roll-on i krema su vrlo praktični, a na tržištu postoje odlične kreme protiv znojenja stopala, pazuha i dlanova. Deo kreme svoju učinkovitost mogu pokazati već u 7 dana, a osim što kožu štite od neugodnih mirisa i pretjeranog znojenja istovremeno su pogodne i za osjetljivu kožu.

Ana Zibar

Pripremio: M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar