Dr. sc. Neven Vidović: “Karijes je infektivna, zarazna bolest!”

Bočice s dudom, karijes, prva četkica za zube, kada započeti oralnom higijenom djeteta… Brojna pitanja muče mlade mame, a upravo dobra informiranost majki je od izuzetne važnosti s obzirom da se navike stječu već u najranijoj dobi. Sretna Mama razgovarala je o tome sa specijalistom ortodoncije te dječje i preventivne stomatologije dr. sc. Nevenom Vidovićem.

Mnogi ističu važnost češće oralne higijene tijekom trudnoće. Koliko je ona doista važna i kako bi buduće mame trebale brinuti o oralnoj higijeni?

vidovicHormonske, anatomske i druge promjene u trudnoći dovode do povećanja rizika pojave bolesti usne šupljine. Pravilnoj prehrani, odgovarajućoj oralnoj higijeni i zaštiti zdravlja zubi treba pristupiti već na početku trudnoće. U trudnoći počinje i prevencija zdravlja zubi potomstva. Uvriježeno je, i pogrešno, mišljenje da „svaka trudnoća znači jedan zub manje“. Plod potrebe za kalcijem kao i ostalim nutrijentima zadovoljava kroz majčinu prehranu, a ako su ti izvori oskudni, neophodni kalcij se oslobađa iz kostiju majke, a ne zuba. Uzroke učestale pojave karijesa tijekom trudnoće treba tražiti u lošoj oralnoj higijeni i fiziološkim okolnostima jer spolni hormoni povećavaju osjetljivost gingive na iritacije i nastanak gingivitisa. Većina trudnica ne ide na redovite kontrolne preglede, a nerijetko im se sugerira da je najbolje sanaciju zuba odgoditi za vrijeme nakon poroda. Na ovaj način nije samo ugroženo oralno zdravlje trudnice već je povećana vjerojatnost i prijenosa kariogenih bakterija na novorođenče i pojave ranog dječjeg karijesa.

S nicanjem prvog zuba trebala bi započeti oralna higijena. Na koji način bi se trebali njegovati prvi zubići i održavati higijena?

Poznato je da su najznačajniji čimbenici koji utiču na pojavu karijesa : mikroorganizmi koji ga izazivaju (najopasniji je streptococcus mutans), obrambene sposobnosti sline, kao i način ishrane. S. mutans pojavljuje se u usnoj šupljini tek s nicanjem prvog zuba, jer mu tvrda površina zuba omogućava da se na nju zalijepi i razvija. Smatra se da ga prenose osobe koje su u najbližem kontaktu s djetetom, a to je najčešće majka, na način da “očisti” žlicu, dudicu ili varalicu, koje dijete stavlja u usta, u svojim ustima. Po suvremenom poimanju karijes je infektivna, tj. zarazna bolest. Od stupnja izloženosti ovisi i kolonizacija i sama virulencija mikroorganizama, zbog čega je i izuzetno značajno da roditelj što je više moguće smanji prisustvo S.mutansa u svojim ustima i tzv. vertikalno širenje uzročnika karijesa. Podizanjem svijesti roditelja o značaju zdravih mliječnih zuba i važnosti redovitog posjećivanja doktora dentalne medicine od najranije dobi spriječiti će se i tzv. horizontalno širenje uzročnika zubnog karijesa između djece jasličke odnosno vrtićke dobi.

Oko šestog mjeseca života započinju nicati prvi zubi . Od prvog dana mliječni zubi zahtijevaju njegu. Za to će nam poslužiti vata namotana na štapić, kojom ćemo lagano prebrisati zube kako bismo onemogućili stvaranje štetnih naslaga.

Kako izabrati prvu četkicu za zube? Kako pravilno prati zube?

Danas su u ponudi različite četkice za zube; različitog oblika i tvrdoće vlakana. Iako je na tržištu velik izbor, prilikom odabira potrebno je obratiti pažnju na izgled vlakana, tvrdoću vlakana i veličinu glave četkice. Što se tiče izgleda vlakana djelotvornija su ona sa zaobljenim vrhovima. Uvijek je potrebno odabrati  takvu četkicu koja najbolje priliježe uz zube i s kojom se najlakše rukuje. Četkajte u malim kružnim pokretima, s nježnim pritiskom. Četkajte 2-3 minute i ne zaboravite iščetkati jezik.

Kada se odabire prvi dječji kaladont? Na što bismo trebali obratiti pozornost kod odabira kaladonta?

S navršenom 1. godinom života treba uvesti redovito četkanje zuba minimalno 2 puta na dan sa zubnim pastama koje sadrže fluor u količini primjerenoj dobi pacijenta. Isto tako bitno je uvesti redovitu primjenu nekog remineralizacijskog sredstva.

Pasta za zube koja sadrži od 0.1 do 0.15 % fluorida, ako nema oznaku da je namijenjena samo odraslima, mora na ambalaži sadržavati upozorenje da djeca mlađa od 6 godina trebaju koristiti manju količinu paste za zube (otprilike veličine zrna graška). Pranje zubi treba obavljati pod nadzorom odraslih da bi se smanjila mogućnost gutanja paste za zube.

Preporučene količine zubne paste u djece iznose: od 6 mjeseci do druge godine – 500 ppm (dnevna uporaba: 2 puta, dnevna količina: zrno graška), od druge do šeste godine – 1000 (+) ppm (dnevna uporaba: 2 puta, dnevna količina: zrno graška, ) od šeste godine i više – 1450 ppm (dnevna uporaba: 2 puta, dnevna količina: 1-2 centimetara).

Činjenica je da djeca imitiraju svoju roditelje, pa se može zaključiti kako je uloga roditelja u razvoju oralne higijene vrlo velika. Kako usmjeriti dijete prema pravilnim navikama higijene?

Briga o oralnom zdravlju djece prvenstveno je povjerena roditeljima i uvelike ovisi o angažiranosti roditelja u održavanju oralne higijene djeteta. Djeca se u dobi od 4-5 godina identificiraju s roditeljima, te je roditeljski stav prema oralnoj higijeni i redovitim kontrolama od presudne važnosti. Osnovni uzor ili nagovor od strane roditelja mnogo je vrijednija metoda za postizanje željenog cilja u zdravstvenom odgoju nego bilo koja druga poznata metoda. O roditeljskoj brizi ovisi hoće li dijete kasnije imati zdrave zube ili će mu oni biti izvor boli i problema. I u vrtićima je važno pridavati pažnju oralnoj higijeni koja bi se trebala provoditi svakodnevno. Svaki bi vrtić trebao imati odgojno-preventivni program zaštite zuba. Zdravlje mliječnih zuba od velike je važnosti za pravilan psiho-fizički razvoj djeteta.

Kada bi trebao biti prvi posjet zubaru? Kako bi se izbjegao strah od zubara, je li možda bolje prvi posjet odraditi što prije kako bi se dijete lakše prilagodilo i naviklo?

Nicanje prvog zuba ujedno je i vrijeme za prvi pregled. To obično biva do 6. mjeseca, ali pošto se veličina, boja i oblik, te vrijeme nicanja zuba nasljeđuje, postoje velike individualne varijacije. Roditelji obično vode računa o kontrolama kod pedijatra, ali, i prvi dentalni pregled, kao i svi ostali koji bi trebali uslijediti u okviru sustavne brige o oralnom zdravlju, veoma je važan za cjelokupno zdravlje djeteta. Prvi pregled bi trebalo obaviti najkasnije do navršene prve godine. Roditeljima je teško i zamisliti sliku njihova djeteta od godine dana u ordinaciji dentalne medicine, ali treba naglasiti da je prvi pregled više namijenjen njima, jer će dobiti dragocjene informacije o prehrani i oralnoj higijeni. Na šestomjesečnim kontrolnim pregledima doktor dentalne medicine utvrditi će individualni karijes-rizik te propisati postupke prevencije i terapije prema dobi djeteta.

Roditelji imaju presudnu ulogu u pripremi djeteta za pregled. Jutro i rano poslijepodne idealno je doba dana za posjet, jer djeca tada nisu umorna i razdražljiva. Potražite od doktora dentalne medicine, kojem ste poklonili povjerenje da brine o oralnom zdravlju vašeg djeteta, savjet kako ćete dijete pripremiti za prvi posjet. Djetetu objasnite svrhu i razlog pregleda, a odgovore na: zašto?, kako?, čemu?, prepustite liječniku i njegovom stručnom timu.

Što sve može uzrokovati karijes?

Razvoj karijesa ovisi o četiri usko povezana čimbenika: bakterijama, prehrani, otpornosti domaćina i proteklom vremenu. Može se reći da karijesogenost hrane ovisi o njenom sastavu, građi, topljivosti u slini i usnoj šupljini, te mogućnost zadržavanja na površini zuba. Dakle, sve što je ljepljivo i ne može se odstraniti slinom je više karijesogeno.

Kako smanjiti šanse nastanka karijesa kod djece?

Dojite svoje dijete što dulje (isključivo do 6 mjeseci, a potom uz dohranu do 2 godine i dulje ako to majka i dijete žele). Isključivo dojenje štiti zube djeteta. Ne davati dude ako želite zaštititi dojenje. Nikada ne stavljajte šećer ili med na dudu. Nikada nakon odlaska u krevet nemojte dati djetetu još nešto “fino” slatko. Neprestano dudanje, pijuckanje slatkih pića ili gotovih (instant) čajeva, može u kratkom vremenu dovesti do teških razaranja mliječnih zuba.

Vjerujem da su roditelji upoznati s činjenicom da su svakodnevna higijena zuba, pravilna prehrana s kontroliranom konzumacijom međuobroka bogatim šećerima, te uporaba preparata fluora osnovni preduvjeti za sprječavanje pojave karijesa na zubima. Uz pravilnu i redovitu higijenu, za zdravlje i ljepotu zubi važni su i redoviti odlasci doktoru dentalne medicine. Na žalost, u ordinacijama dentalne medicine i danas možemo čuti opravdavanje roditelja da nisu dovodili dijete na pregled, jer su to zubi koji će i onako ispasti i ne “isplati” ih se liječiti. Mliječni zubi čuvaju mjesto za svoje trajne nasljednike, omogućavaju normalan rast i razvoj čeljusti te funkciju žvakanja hrane. Uz to, mliječni zubi sudjeluju u stvaranju mnogih glasova, omogućujući jasan i razumljiv govor, o njima ovisi i estetski izgled lica, što svakako pridonosi pravilnu psihičkom razvoju djeteta. Kariozni mliječni zubi izvor su infekcije tek izniklih trajnih zuba, njihov prerani gubitak ima višestruke posljedice u vidu ortodontskih nepravilnosti, poremećaja u govoru ili oboljenja ostalog dijela probavnog trakta, uzrokovanog slabo sažvakanom hranom. Od suvremene dentalne medicine i djeca mogu imati koristi koliko i odrasli, a jedini je preduvjet njihova kooperativnost, tj.suradnja. Kariozni mliječni zubi moraju se liječiti, a nakon liječenja mogu se rekonstruirani, ovisno o stupnju oštećenja, na isti način kao i trajni, bilo estetskim ispunom, nadogradnjom ili krunicom.

Razgovarala: Kristina Rep

Oglas

Komentiraj

komentari