KAKO ODGOJITI DOBRO DIJETE

Mnogi roditelji usredotočuju se na ocjene i izvannastavne aktivnosti, učenja, domaćih uradaka, nogometa ili plesa. Ono što se najčešće zaboravlja su trud oko drugih komponenta dječjeg razvoja i uspjeha, jednako važnih kao što su ocjene ili trofeji.

Ako želimo odgajati djecu koja su ugodno društvo i simpatični ljudi, možemo pomoći djeci usmjerujući ih prema navikama i ponašanju koje promiče pozitivne karakterne osobine poput ljubaznosti, velikodušnosti i empatije, prema onima kojima je to potrebno.

Kako odgojiti dobro dijete, ono koje će učiniti ispravnu stvar čak kada za to ne postoji nagrada?

Iako vam ne možemo dati točnu formulu za uspjeh, pomoći ćemo vam uz nekoliko smjernica koje slijede u nastavku.

Njegujte empatiju

Emocionalna inteligencija, ili empatija je sposobnost da se stavite u tuđe cipele, razmotrite njihove osjećaje i misli. Empatija je jedna od najvažnijih osobina dobrih ljudi. Imati visoki emocionalni kvocijent, imati samokontrolu i moći kontrolirati vlastite emocije, razumjeti vlastite, ali i osjećaje drugih – vrlo je važna komponenta uspjeha u životu.

Kako biste potaknuli empatiju kod djeteta, pričajte i potaknite ga da govori o vlastitim osjećajima i pobrinite se da ono zna kako vam je stalo do njih. U slučaju nekog sukoba sa prijateljem, zamolite dijete da zamisli kako se prijatelj može osjećati, te mu pokažite načine upravljanja emocijama i pozitivno radite na rješavanju problema.

Potaknite ih da podižu druge

Dok se po naslovnicama šire naslovi o djeci koja maltretiraju druge, istina je da mnoga djeca u normalnom toku života, tiho čine dobra djela. Bilo da prijatelju pomažu da se osjeća bolje, ili pomažu drugima u raznim centrima za mlade.

Dok dijete potičete na pozitivna ponašanja, pa čak i malih gesti poput tapšanja prijatelja po ramenu kada su tužni, također razgovarajte i o negativnim učincima ponašanja, poput ogovaranja ili maltretiranja te kako i na koji način ono šteti ljudima.

Učite ih da volontiraju

Bilo da vaše dijete pomaže starijoj susjedi kositi dvorište, očistiti snijeg, ili pak vama pomaže pakirati stvari koje ćete donirati potrebitima, sam čin volontiranja i pomaganja izgradit će karakter vašeg djeteta.

Kada djeca pomažu drugima, uče razmišljati o potrebama onih manje sretnih i mogu se osjećati ponosno što mogu učiniti bar malu promjenu u njihovim životima.

Ne nagrađujte ih za svaku sitnicu

Važno je zapamtiti, kada ohrabrujete dijete da pomaže drugima, bitno je da ga ne nagrađujete za njegovo svako dobro djelo. Na taj način vaše dijete neće pomaganje povezati sa dobivanjem stvari za sebe, već će naučiti da je najveća nagrada za pomaganje, dobar osjećaj.

To ne znači da vaše dijete ne može povremeno dobiti neku poslasticu ili dar za pomaganje drugima i naporan rad, ali tek nakon obavljenog posla. Povremena nagrada odličan je način da mu pokažete koliko ste ponosni na dobre stvari koje čini.

Naučite ih manirima

Da li vaše dijete prakticira osnove dobrog ponašanja, poput npr. „Hvala“ i „Molim“? Razgovara li pristojno sa ljudima i obraća li se starijima sa VE? Zna li pravilno pozdraviti ljude i da li je upoznato sa osnovama dobrog ponašanja za stolom? Da li je naučeno gubiti u društvenim igrama koje igra sa prijateljima? Zapamtite da odgajate osobu koja će izlaziti u svijet i komunicirati sa drugima, a osim toga, komunicirati će sa vama za stolom sve dok se ne osamostali i ne ode iz obiteljskog gnijezda?! Zapamtite da igrate vrlo važnu ulogu u odgoju vašeg djeteta.

Tretirajte ih s poštovanjem i ljubaznošću

Najbolji način da dijete naučite da sa vama, ali i drugima razgovara na lijep način, je da i vi tako razgovarate sa njim. Razmislite o tome kako razgovarate sa njim. Upotrebljavate li kada ružne riječi? Govorite li oštro kada niste sretni zbog nečega? Razmislite o tome, te sa djetetom odaberite prijateljski, pristojan ton razgovora, te na taj način razgovarajte čak i kada se radi o nekoj pogrešci ili lošem ponašanju.

Ne sramite se disciplinirati svoje dijete

Roditelji koji se suzdržavaju odrediti neke čvrste granice sa svojom djecom, zapravo im rade više štete nego koristi. Djeca koja nisu disciplinirana prilično su neugodna, sebična i nesretna. Neki od razloga, zašto moramo djecu učiti nekoj disciplini je činjenica da djeca koja imaju određene granice , pravila i očekivanja, su odgovornija, samozatajnija, te je veća vjerojatnost da će napraviti dobar izbor i bit će sretniji. Čim primijetite probleme u ponašanju, poput laganja, rješavajte ih s ljubavlju, razumijevanjem, ali i čvrstinom.

Naučite ih da budu zahvalni

Naučite dijete da bude zahvalno, te da izrazi svoju zahvalnost. Bilo da je to riječ o obroku koji ste pripremili, ili je to rođendanski poklon koji je dobilo od bake i djeda, neka bude zahvalno na tome, i neka nauči kazati „Hvala“.

Dajte im odgovornosti i poslove u kući

Kada djeca imaju popis poslova koji odgovara njihovoj dobi, kao što je pomoć oko postavljanja stola, pranje podova ili usisavanje, dobivaju osjećaj odgovornosti i postignuća. Odrađivanje dobrog posla pomoći će vašoj djeci da se osjećaju ponosno na sebe i pomoći će im da postanu sretniji.

Model dobrog ponašanja

Razmislite o tome kako komunicirate sa drugima, čak i kada vaše dijete ne gleda. Kažete li „Hvala“ službenici u trgovini? Suzdržavate li se tračeva o susjedima ili kolegama s posla? Koristite li prijateljski ton kada se obraćate konobarima ili službenicima za šalterom? Nepotrebno je govoriti da vaše ponašanje utječe na ponašanje vašeg djeteta. Stoga, ponašajte se onako kako želite da se vaše dijete ponaša.

Ana-Marija Karakaš

Oglas

Komentiraj

komentari