Kako pretvoriti kuhinju u sigurno mjesto za dijete

Kuhinja je, uz kupaonu, mjesto u stanu na kojem se dijete može lako povrijediti. Vrlo je važno malu djecu ne ostavljati bez nadzora te ih postepeno, kako rastu, podučavati kako se odnosi prema predmetima u kuhinji.

Zaštitna ograda na vratima – Neki roditelji stavljaju zaštitnu ogradu na vrata od kuhinje kako dijete ne bi ulazilo na teren koji je potencijalno opasan. Tako možete biti opušteniji dok kuhate, ali nećete znati da li je upalo u neku nezgodu u drugoj prostoriji.

Bolja je opcija, ako imate dovoljno prostora, da postavite vrtić s ogradicom ili bar sjedalicu u kuhinji. Kada beba bude malo veća moći će sjediti u stolici za hranjenje, ali ne zaboravite da dijete neće htjeti dugo biti zatvoreno i zato prostor treba biti siguran.

Odabir zaštita

Bebe su instinktivno radoznale i sve što vide uzmu u ruke i stavljaju u usta. Zato treba osigurati da opasne supstance i predmeti ne budu na dohvat ruke djetetu.

Stavite zaštitu za ladice i kuhinjske elemente gdje držite oštre stvari ili predmete od stakla ili drugog lomljivog materijala.

Stavite zaštitu na frižider, ivice na stolu, regulatore na šporetu, na stroj za pranje suđa, na vrata pećnice…

Bebe vole kopati po kanti za smeće i stavljati otpad u usta – zato smeće držite u čvrsto zatvorenim kantama ili ispod sudopera, a na vrata stavite zaštitu.

Najbitnije je da bebine ruke nikako ne dođu u dodir s deterdžentom za pranje posuđa, proizvodima za čišćenje, alkoholom, šibicama, folijama za hranu i plastičnim vrećicama.

Opasnost od opekotina

Vodite računa da tople napitke i vruću hranu ne stavljate na ivicu stola gdje ih beba može dohvatiti – jedno vrijeme zaboravite na stolnjak.

Uređaje kao što su toster, blender, aparat za kavu isključite iz struje nakon upotrebe i sklonite. Stavite zaštite na utičnice.

Kada kuhate koristite zadnje plamenike, a drške lonaca i tava okrećite prema zidu da ih dijete ne može dohvatiti.

Kada koristite stolicu za hranjenje uvijek treba vezati dijete. Stolica ne smije biti blizu električnih uređaja, štednjaka ili bilo čega što može biti opasno.

Kako izgleda, pustiti dijete u kuhinju veliki je izazov i opasnost. Prije ili kasnije ono se mora upoznati s tim prostorom, zato je vrlo važno pratiti njegovu znatiželju i pokušati spriječiti neželjene događaje, te podučavati svakodnevno dijete što je opasno i kako se ispravno postupa s stvarima u kohinji.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari