Loš utjecaj drugog djeteta na vaše – kako postupiti?

Od kada ima novog prijatelja, vaše dijete nije isto. Tužano je, povučeno ili bijesno? Možda uzrok leži u novom prijateljstvu i što bi trebali učiniti u toj situaciji.

Sigurno se sjećate mamine rečenice kad ste bili mali: “On/ona loše utječe na tebe, ne želim da se družiš s njim/njom!”, a vi ste bili zbunjeni, čak i ljuti, zato što je vaš prijatelj bio najzanimljivija osoba koju poznajete.

Radi li se zaista o lošem prijatelju?

Ako je vaše povučeno dijete postalo prijatelj s djetetom koje je glasno i pričljivo, ne znači automatski da je ono loše. Dječja prijateljstva uglavnom spontano nastaju, na osnovu zajedničkih interesa, zajedničkih aktivnosti itd. Veoma često stidljiva djeca sklapaju prijateljstva s djecom koja su različita od njih, koja su glasna i komunikativna.

Ako niste sigurni je li dijete koje se druži s vašim samo karakterno drugačije ili zaista ima loš utjecaj, postoje načini da to utvrdite. Psiholozi navode sljedeće pokazatelje:

– Kada vam dijete prepričava neke njihove zajedničke događaje, oni se u uvijek odnose na problem s autoritetom, uznemiravanje i ismijavanje druge djece

– Prijatelj je nepristojan prema vama i prema ostalim starijim osobama

– Prijatelj namjerno nastoji iživcirati druge svojim postupcima

– Brzo se iživcira i sklon je izljevima bijesa

Zašto neka djeca imaju problem u ponašanju

Djeca se ne rađaju loša, već određeni uvjeti sredine oblikuju ličnost djeteta. Takvi uvjeti su nezdravi i nestabilni obrasci vezivanja u djetinjstvu s roditeljima koji su uglavnom emotivno i fizički distancirani od djeteta u periodu kada su mu najpotrebniji.

Ako u porodičnoj povijesti djeteta postoje psihološki problemi i zloupotreba supstanci, postoji velika vjerojatnost da će dijete biti problematično.

Neprilagođeno ponašanje ove djece nije namjerno i ona na ovaj način izražavaju emocije onako kako najbolje znaju. Ova djeca sigurno ne provode vrijeme razmišljajući “Hm, mama obraća pažnju na mene samo ako uradim nešto loše”, ili ” Mislim da me ljudi uopće ne vole, što me baš živcira, probat ću uraditi nešto loše kako bi im privukao pažnju”. Možda se ovakvo ponašanje interpretira na ovaj način ali oni loše stvari ne čine namjerno i ne planiraju ih.

Pokazatelji da je vaše dijete u neadekvatnom društvu:

  1. Prijatelj ga konstantno ismijava, njegovo ponašanje, oblačenje, porodicu itd.
  2. Vaše dijete je opsjednuto time da se povinuje željama prijatelja, zanemarilo je ostale prijatelje i prestalo se baviti nekim stvarima koje su ga ranije interesirale.
  3. Vaše dijete se počelo ponašati kao buntovnik, pravi probleme u školi, krši pravila, postalo je nepristojno prema članovima porodice.
  4. Dijete uvijek provodi vrijeme kod prijatelja, a nikada ga ne dovodi kući.
  5. Stalno se svađa s prijateljem, a razlog svađe je uvijek to što je vaše dijete nešto skrivilo.
  6. Prijatelj stalno pokušava ismijati vaše dijete.
  7. Vaše dijete je već duže vrijeme tužno, bijesno i povučeno.

Pet tipova “loših” prijatelja

 Povuci/potegni: juri vaše dijete kako bi se s njim družilo ali čim vaše dijete predloži neku zajedničku aktivnost, ono se povuče.

Posjedovanje: vidno se uznemiri kada se vaše dijete igra ili poželi igrati s drugom djecom.

Opterećujuće: ako mu se nešto loše dogodi, vaše dijete će morati trpjeti njegove frustracije i bijes.

Uvijek reci da: očekuje da se vaše dijete slaže u svemu s njim, inače postaje veoma uznemireno.

Utjecajno: kada je ljuto na vaše dijete, utiče na ostalu djecu da se ne druže s njim.

Četiri načina na koja možete prekinuti loše prijateljstvo, a da ne narušite odnos sa svojim djetetom

Ne forsirajte dijete da se prestane družiti  s ‘lošim’ djetetom.

Ovo vam nikako neće donijeti rezultate koje očekujete. Sve što može da se dogodi je da vi i vaše dijete pokvarite odnos, a dijete će iz potrebe da se pobuni,  još više željeti družiti se s djetetom koje smatrate lošim.

Umjesto toga, porazgovarajte otvoreno s djetetom. Budite strpljivi i sačekajte da dijete izrazi mišljenje. Možete mu postaviti ova pitanja: “Da li je ponašanje tvog prijatelja u skladu s tvojim uvjerenjima?” ili “Da li misliš da tvoj prijatelj govori i radi stvari koje su ok?”. Nakon što dijete bude iskazalo svoje mišljenje, recite mu i što vi mislite o tome. Budite jasni. Možete reći “Nije mi se svidio način na koji je tvoj prijatelj jučer postupio prema prijateljici u školi, ne bih voljela da i ti povrjeđuješ nečija osjećanja na taj način”. Tako će vaše dijete bolje razumjeti zašto ste zabrinuti.

Pozovite prijatelja vašeg djeteta i njegove roditelje u goste

Na ovaj način imat ćete kontrolu nad situacijom i ako se bilo kakav problem dogodi možete im suptilno ukazati na njega. U slučaju da roditelji tog djeteta nisu baš otvoreni za suradnju, uvijek se možete obratiti profesorima s pričom da mislite kako prijatelj vašeg djeteta ima porodične probleme i da mu je možda potrebna pomoć.

Ohrabrite dijete neka krene baviti se nekim aktivnostima

Na primjer, dijete može krenuti na plivanje, na satove klavira ili tome slično. Ovo će mu ispuniti vrijeme i imat će manje vremena za druženje s lošim djetetom. Osim toga, imat će i priliku upoznati nove prijatelje, sličnih interesa. Kada se vaše dijete počne družiti s drugom djecom, više neće biti uplašeno od toga da prekine kontakt s djetetom koje loše utječe na njega.

Budite dobar model ponašanja

Budite promjena koju želite vidjeti kod djeteta. Povedite dijete sa sobom kada idete na ručak s vašim prijateljem. Dijete će imati prilike vidjeti kako izgleda prijateljstvo koje se zasniva na uzajamnom poštivanju i koje se s ljubavlju njeguje. Ako dijete nema dobar uzor, sasvim je izvjesno da će potražiti bilo kakav, po mogućnosti manje zahtjevan.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari