Medicinsko-laboratorijski djelatnici testirali su više od 1.600 000 građana na koronavirus

Povodom Međunarodnog dana medicinsko – laboratorijskih djelatnika koji se obilježava 15. travnja, Hrvatska komora zdravstvenih radnika skreće pozornost na svoje članove koji su u protekloj godini, kao i danas, uz liječnike i medicinsko osoblje, jedni od onih koji su svakodnevno izloženi koronavirusu. Medicinsko – laboratorijski djelatnici u Hrvatskoj su do današnjeg dana testirali preko 1 600 000 građana na koronavirus te u zajedničkom timu s liječnicima dijagnosticirali SARS-CoV-2 pozitivne pacijente. Jednako tako, medicinsko-laboratorijski djelatnici sudjeluju u timovima koji svakodnevno dijagnosticiraju sve vrste bolesti.

Naziv akcije „Uzorak nije samo broj, nego čovjek“ kojom je Hrvatska komora zdravstvenih radnika svake godine do sada obilježavala svoj Međunarodni dan s ciljem približavanja svoje djelatnosti široj javnosti, danas više no ikada ima smisla. Zahvaljujući uzorcima poput krvi, urina ili uzorcima iz dišnog trakta, iščitava se ljudska sudbina. Medicinsko-laboratorijski djelatnici sastavni su dio svakog dijagnostičkog tima, oni su neizostavna karika u lancu pri zaključivanju svih dijagnoza. Zahvaljujući stručnim znanjima, vještinama i iskustvu, medicinsko-laboratorijski djelatnici stvaraju temelje za dijagnostiku svake bolesti. Najveći broj dijagnoza postavlja se na temelju laboratorijskog nalaza koji određuje daljnju dijagnostiku, terapiju ili operativni postupak u cilju prevencije, liječenja ili dijagnoze bolesti.

„Naši kolege su uz liječnike i cjelokupno zdravstveno i nezdravstveno osoblje proteklih 12 mjeseci bili na „prvoj crti“ bojišnice te nesebično svaki dan obavljali svoj posao, testirali građane na koronavirus, ali i mnoge druge bolesti koje nisu nestale. Uzorak je jedna od glavnih stavki prilikom dijagnostike svih zaraznih i nezaraznih bolesti, bez njega je gotovo nemoguće postaviti ispravnu dijagnozu bolesti. Iako smo vrlo često „nevidljiva struka“, građani dolaze u susret s nama isključivo u laboratorijima, mi smo itekako povezani s njihovim sudbinama. U ime svih svojih kolega i svoje osobno, poručujem našim građanima kako ćemo i dalje marljivo i savjesno obavljati svoj posao te da se mogu osloniti na nas u svakom trenutku. Svojim kolegama ovim putem želim čestitati njihov dan i dati im snagu za dalje!“, izjavila je Jasna Matić, bacc.med.lab.diagn., dopredsjednica HKZR-a i voditeljica Strukovnog razreda za medicinsko-laboratorijsku djelatnost.

Oglas

Komentiraj

komentari