Na Bundeku se obilježava Međunarodni dan zaštite životinja

U subotu, 6. listopada Zoološki vrt grada Zagreba, Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba i Životinjski kutak, među ostalima, sudjeluju u edukativno-zabavnom programu koji će trajati od 10 do 16 sati. Njihovi će edukatori građane podučavati kako štititi divlje životinje u gradovima te što podrazumijeva odgovorno držanje kućnih ljubimaca.

U sklopu velike međunarodne kampanje „Vratimo divljinu“ kojom se potiče očuvanje biološke raznolikosti u urbanim područjima, Zoološki vrt grada Zagreba pokrenuo je projekt „Siguran let – edukacija o sprječavanju kolizije divljih vrsta ptica sa staklenim površinama“. Naime, milijuni ptica svake godine diljem svijeta ugibaju zbog udarca u objekte koje su stvorili ljudi. Ptice se najčešće sudaraju sa staklenim površinama jer u letu ne vide razliku između stvarnosti i odraza u staklu. Iako većina njih preživi taj udarac, mnoge ptice na posljetku ugibaju zbog ozljeda, gubitka snage i izloženosti predatorima.

Edukatori Zoološkog vrta građanima će pojasniti kako to spriječiti. Upoznat će ih i s drugim divljim životinjama koje iako su rijetko vidljive, žive u našem susjedstvu. To su lisice, zmije, ježevi, žabe, šišmiši… Posjetitelji će moći naučiti i kako za neke životinjske vrste izraditi kućice i hranilice.       Održavanjem biološke raznolikosti na balkonima i terasama te u vrtovima i parkovima grada stvara se Zelena mreža.

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba građane će na Bundeku upoznati s nekoliko pasa koji novi dom čekaju u Dumovcu. Djeca će moći oslikati lica i uključiti se u zanimljive radionice.

Pod vodstvom edukatora Životinjskog kutka izrađivat će životinje od plastelina, bojiti crteže pasa i mačaka te provjeriti znanje o držanju kućnih ljubimaca uz edukativnu vreću i posebne radne listiće. Međunarodni dan zaštite životinja na Bundeku organizira Grad Zagreb. Događaj završava nastupom tamburaškog sastava Gazde koji počinje u 14 sati.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari