Osam hrvatskih županija u utrci za više od milijardu i pol kuna bespovratnih sredstava

Osam hrvatskih županija u utrci za više od milijardu i pol kuna bespovratnih sredstava.

Ministar Tolušić: „Uvjeren sam da su naše županije u suradnji s talijanskim partnerima spremne povući ova značajna sredstva te doprinijeti ukupnom gospodarskom razvoju Hrvatske!“

Program prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. -2020. jedan je od programa Europske teritorijalne suradnje koji podupire Europsku kohezijsku politiku te doprinosi skladnom razvoju Europske unije kroz jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije, potičući pri tome ekonomski rast.

Program će pridonijeti oslobođenju „potencijala plavog rasta“ u obje zemlje kroz ulaganje u istraživanje i investiranje u sektore plavog gospodarstva te unaprijediti zajedničko praćenje klimatskih promjena i sprječavanje prirodnih rizika. Ujedno će pomoći razvoju pomorskog prometa s ciljem održivosti turizma i bolje prostorne raspodjele kretanja posjetitelja u regiji.

Ukupan doprinos iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 201.357.220 eura, a programom upravlja talijanska Regija Veneto sa sjedištem u Veneciji.

Priprema dokumentacije za prvi natječaj je u tijeku te se objava očekuje najkasnije u studenom 2016. godine, s predviđenim trajanjem poziva od dva mjeseca.

Prihvatljivi prijavitelji su nacionalna, regionalna i lokalna javna tijela, pravne osobe s javnim ovlastima odnosno javnopravna tijela, privatne institucije, uključujući privatna poduzeća, koja imaju pravnu osobnost i koje posluju minimalno dvije fiskalne godine u trenutku prijave i međunarodne organizacije koje djeluju sukladno hrvatskom ili talijanskom nacionalnom zakonu i koje posluju minimalno dvije fiskalne godine u trenutku prijave, iz osam hrvatskih županija, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Istarske, Dubrovačko-neretvanske i Karlovačke županije.

„Uvjeren sam da su naše županije u suradnji s talijanskim partnerima spremne povući ova značajna sredstva te doprinijeti ukupnom gospodarskom razvoju Hrvatske!“, izjavio je ministar Tolušić.

U okviru prvog natječaja prihvatljiva su ulaganja u sva četiri područja definirana Programom: plave inovacije, sigurnost i otpornost, okoliš i kulturna baština i pomorski prijevoz.

Izvor: MRRFEU

Oglas

Komentiraj

komentari