Prekinimo krug nasilja!

Svakih 28 dana u Hrvatskoj jednu ženu ubije njezin sadašnji ili bivši partner. Svakih 11 dana jedna od njih prijavi silovanje od strane partnera, a u stvarnosti seksualno nasilje pretrpi višestruko veći broj žena. Više od 30 žena svaki dan žrtve su fizičkog nasilja koje nad njima počini njihov sadašnji ili bivši suprug.
Crna je to statistika nasilja nad ženama! Nasilje nad ženama iz godine u godinu sve je brutalnije, surovije i okrutnije, kako kaže pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, a da odgovor društva izostaje.

Sve je više teških tjelesnih ozljeda, pokušaja i izvršenih ubojstava te drugih dijela koje se gone po Kaznenom zakonu, dok lagano opada broj prekršajnih prijava prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji.
S jedne strane to je neshvatljivo, ali postoji logično objašnjenje:
NAKON PRIJAVE, ŽENE SU SHVATILE DA SE TAJ ISTI ZLOSTAVLJAČ VRLO BRZO VRAĆA KUĆI, JOŠ AGRESIVNIJI NEGO ŠTO JE BIO. TRETMANI NASILNIKA, KOJI JEDINI DAJU DUGOROČNE REZULTATE, NE PROVODE SE ZBOG MANJKA NOVCA. KAZNE ZA NASILJE NAJČEŠĆE SU NOVČANE, ŠTO OZBILJNO POGODI KUĆNI BUDŽET. ŽENE SU SHVATILE DA JE NAJBOLJE ŠUTJETI I IĆI DALJE.
One kojima je pak voda došla do grla te su tražile pomoć i smještaj daleko od nasilnika nisu prošle mnogo bolje: u Hrvatskoj ima samo 19 skloništa – manje od broja županija – a lokalne jedinice za njih izdvajaju od 0,01 do 0,6% proračuna. Polovica onih koje su dobile smještaj u skloništu, nakon isteka maksimalnog roka boravka u skloništu koji iznosi godinu dana, s djecom se vratilo nasilniku jer nisu imale gdje ni od čega živjeti.

Nema projekata ni strategija kako ih osnažiti nakon što odluče prekinuti krug nasilja, kako im pronaći posao i smještaj i omogućiti im samostalan život. Možda upravo zato što im društvo ne osigurava nikakvu pomoć i podršku, nikakvu alternativu, žene i dalje šute i trpe, zbog čega nas ne trebaju čuditi izjave susjeda koje nakon ovakvih zločina često zvuče vrlo slično: „Bio je miran i povučen obiteljski čovjek, uvijek je lijepo pozdravljao.”

Upravo iz tih razloga donositi ćemo priče pobjednica, žena koje su prošle svoj krug pakla, ali su uspjele izaći iz njega. Želimo da vas te priče, istinite, bolne, surove, ali životne osnaže na način da se usudite. USUDIMO SE PREKINUTI KRUG NASILJA!

Rosie Kugli

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar