Sljedeće subote počinje ljeto u MSU!

Krovna terasa MSU, subota, 10.6. 2017. u 21 sat

01.lipnja 2017. – Četvrta sezona Ljeta u MSU otvara se u znaku punka – u subotu, 10.6. na krovu Muzeja koncertom PANKRTA, legendi punka, koji ove godine slave 40. obljetnicu postojanja! Ljubljanska grupa bila je jedna od prvih u istočnoj Europi i jedna od najutjecajnijih punk grupa jugoslavenskog novog vala. S provokativnim i žestokim filozofsko-sociološkim komentarima Gregora Tomca, ideologa grupe i danas doktora sociologije, te Petra Lovšina, autora najvećeg broja tekstova, Pankrti su ostavili neizbrisiv trag, a njihova glazba bila je prava revolucija.

Prije točno 40 godina, na otvorenju izložbe Mirka Ilića u zagrebačkom SC-u 1977., zapanjivši publiku,Pankrti su održali legendarni koncert koji je označio prekretnicu u jugoslavenskom rocku.  Nakon brojnih nastupa i nekih promjena postava 1980. izdaju i prvu ploču “Dolgcajt” (Dosada), koji je sadržavao klasike poput  “Lepi in prazni”, “Jest sem na liniji” i “Računite z nami”. „Dolgcajt“ su kritičari prozvali albumom godine te je postao jedan od ključnih albuma ne samo slovenskog, već i jugoslavenskog rocka. Nakon pet albuma i deset godina djelovanja, tijekom kojih su Pankrti ostvarili sve što se moglo ostvariti na prostoru bivše Jugoslavije, posljednji koncert održali su 1987. u Hali Tivoli. Gotovo deset godina nakon, 1996. okupljaju se kako bi nastupili kao predgrupa Sex Pistolsima na njihovom ljubljanskom koncertu, a ove godine, u punom i originalnom sastavu, s publikom na krovu MSU-a proslavit će 40 godina pokreta koji je do temelja uzdrmao i promijenio svijet!

 Ljeto u MSU u svom četvrtom izdanju predstavlja nesvakidašnju kombinaciju najuzbudljivijeg od glazbe, suvremene umjetnosti i filma, a uz brojne posebnosti i iznenađenja, bogati multimedijalni program ove će godine premijerno uključivati i umjetničke performanse. Tako će koncertu Pankrta prethoditi performans Brace Dimitrijevića, jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu, koji je za prigodu otvorenja  nove sezone Ljeta u MSU pripremio poseban rad. Umjetnik će, koristeći mogućnosti tehnologije kao alate komunikacije i interakcije s publikom, na inicijativu zagrebačke publike, prepričavati i otkriti do sada nepoznate anegdote iz vlastitog života koje su vezane uz neke od najrelevantnijih predstavnika svjetske suvremene umjetnosti i pop kulture.

U cijenu ulaznice za manifestaciju Ljeto u MSU uključen je i posjet velikoj retrospektivnoj izložbi Brace Dimitrijevića u Muzeju suvremene umjetnosti.

Osim koncerta, performansa i izložbe, posjetitelji će, prije samog koncerta u 18 sati u dvorani Gorgona MSU-a moći pogledati i film iz ciklusa Best of Metropolis, a u terminu u 20 sati posebnu poslasticu –  esejistički dokumentarac Dana Grahama „Rock My Religion“.

Iz ciklusa Best of Metropolis u 18 sati: „Povratak kući“ (Homecoming), humorna drama, Finska, 103′, r. Mika Kaurismäki, gl. Vesa-Matti Loiri, Armi Toivanen, Peter Franzén

Publika će 10. lipnja u 20 sati u dvorani Gorgona MSU-a imati priliku pogledati esejistički dokumentarac Dana Grahama „Rock My Religion“. Nakon projekcije filma, Tomislav Brlek, teoretičar književnosti, održat će predavanje o fenomenu rock’n’rolla, s fokusom na Grahamov film “Rock My Religion”.

Ulaznice možete kupiti putem sustava EVENTIM te na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati. Cijena ulaznice je 85 kuna.

U slučaju kiše koncerti će se održati na platou MSU-a, kod tobogana.

A.M.

 

 

Oglas

Komentiraj

komentari