A što je sa samopouzdanjem?

Znate onaj osjećaj koji imate u sebi, koji vam govori da ste vrijedni, da iako ste pogriješili vrijedite i da ćete pokušati opet bez obzira na neuspjeh. Slika o sebi koju njegujete, poštujete se, mislite da znate što je dobro za vas, možete primiti kompliment i vjerovati da ta osoba koja vam ga je udijelila zaista tako i misli. Uspravno hodate, pogleda uperenog ispred sebe? Neki to nemaju usađeno u sebi, nešto pođe po krivu u djetinjstvu, dok smo još maleni, spremimo neke slike u svoju glavu, da nismo vrijedni, pa se bojimo pokušati bilo što jer se bojimo neuspjeha. Ili da nas nitko neće voljeti, da ne zaslužujemo ljubav.

Evo što vi, kao roditelji, možete napraviti da dijete jača osjećaj samopouzdanja i samopoštovanja!

 • Pokažite, recite djetetu da je vaša ljubav bezuvjetna. Da ćete ga voljeti bez obzira na sve.
 • Dopustite djetetu da doprinese kućanstvu, obitelji. Dat ćete mu na važnosti ako mu prepustite da samostalno brine o nekim kućanskim zadacima ovisno o dobi. Kako raste, odgovornost može biti veća.
 • Dajte mu da vam pomogne u nečemu što radite, a za što je ono premaleno da bi napravilo samo. Znate onaj osjećaj kad učiteljica kaže da je zaboravila kemijsku i pita tko joj može posuditi. Odjednom su sve ručice u zraku, skupa s nasmiješenim licima. Tako je dobar osjećaj pomagati, posebno starijima (kad je u pitanju dijete) ili mlađima (kad je u pitanju odrasla osoba). Pružite to svojem djetetu.
 • Igrajte se s djetetom. Zajedno se posvetite igri, neka dijete bude glavno, ali ponekad možete reći i neke svoje ideje čega biste se vi željeli igrati. Zašto ne?
 • Slušajte ih! Ne na pola uha, s jednim, nego s dva!
 • Cijenite, ali ne procjenjujte njihove ideje. Budite otvoreni, slušajte djetetove potrebe, želje, snove, nadanja…
 • Pitajte ih za mišljenje. Neka sudjeluje u izboru gdje ćete ići na izlet, u koji ćete restoran ili kafić sjesti, kojim putem ćete krenuti u šetnju…
 • Ohrabrite ih da se odvaže krenuti na neku slobodnu aktivnost, upišu neki sport, ples… Recite da mogu isprobati i ako im se nakon nekog vremena to neće svidjeti, mogu se ispisati. Kad se dijete požali da više ne želi ići, ispitajte što se nalazi ispod te želje, a ako vidite da mu se to zaista ne sviđa, ispišite ga.
 • Ohrabrite dijete da izražava svoje emocije. Naučite ga kako da prepozna što mu se događa, da nauči verbalizirati to što mu se događa, na adekvatan način. Recite mu da je svaki osjećaj s razlogom tu i da je to u redu.
 • Nikad se nemojte ljutiti na samo dijete već na njegovo ponašanje! Na primjer, nikad ne koristite rečenice poput jako si zločest, nisi dobar – to zamijenite sa: vidim da se nisi dobro ponašao prema…, bezobrazno si se ponašao prema… Naglasite to „ponašanje“. Dijete nije zločesto samo po sebi, nego je nešto krivo napravilo i po vašem mišljenju nije bilo dobro (onako kako vi očekujete od njega).
 • Vi budite samopouzdani, najbolji ste modeli koje ono ima u svom okruženju.
 • Budite uz dijete kad doživi neuspjeh, kad je razočarano ili frustrirano. Utješite ga, zagrlite. Ispričajte mu neki vlastiti primjer kad ste se vi osramotili, nešto pogriješili i recite što ste tad napravili, što biste htjeli da ste tada napravili. Što mogu naučiti iz svakog uspjeha i neuspjeha te da se sve događa s razlogom.
 • Obasipajte ih ljubavlju, poljupcima i zagrljajima!

Sretno!

Iva Sambolek, mag.paed.soc

Oglas

Komentiraj

komentari