Crtići su uvijek popularni

Postoji li osoba koja nije kao klinac gledala crtiće? Svi smo ih gledali. Crtići su jedna od prvih i najdražih asocijacija na djetinjstvo. Nekima su značili više, nekima manje. Nekima određeni crtić predstavlja čvrstu poveznicu s djetinjstvom, pa ih u valu nostalgije opet gledaju (poskrivećki) Neki ih nikad ne prerastu.  A zašto i bi! Tko kaže da su crtići samo za malu djecu? Svaki od njih nosi neku poruku o glavnim životnim vrijednostima; ljubavi, prijateljstvu, toleranciji – što nije na odmet ni odraslima da se „prisjete“.

Nostalgija za starim, „boljim“ crtićima od današnjih, česta je tema…Mislite li da su zaista nekadašnji crtići bili toliko bolji ili je ta teorija posljedica nostalgije općenito za „boljim vremenima“, time ujedno i crtićima? Baltazar, Pink Panter, Casper, Popaj, Tom&Jerry, Zakoslav Mrkva… Ovi nas likovi vraćaju na neke stare kauče, ispred nekih starih televizora.

Ali, sve se mijenja pa tako i crtići. Crtići naravno prate promjene u društvu i prenose svijet u obliku  dražesnih likova i scena. Prikazati u današnjem svijetu, podvrgnutom brzini promjena više nego ikad prije, realno je da ni crtići neće ostati na starom. Zbog toga, prije nego krenemo osuđivati nove crtiće, sagledajmo širu sliku promjena općenito, a prije svega pogledajmo nove crtiće! Jer, ima njih koji kritiziraju bez da prethodno pogledaju to o čemu zapravo pričaju.

Istina je da je u starim crtićima bio veći fokus na detaljima. Po tom su pitanju noviji crtići slikom jednostavniji. Kreativni su timovi prijašnjih crtića odrađivali super posao, ali ni današnji po tome ne zaostaju. Stariji crtići bili su konzervativniji, dok su noviji crtići tolerantniji od starijih u nekim stvarima (gay likovi). S puno bi se aspekata još moglo uspoređivati stare i nove crtiće, ali je teško biti objektivan i generalizirati. Bratz, Dora istražuje, Pocoyo, Traktor Tom – svi imaju svoje čari. U crtiću Vrijeme za Timmyja, dječju pozornost oduzimaju likovi životinja u radnji prezentiranoj bez teksta, pri čemu uče o vrednotama prijateljstva i dijeljenja.

Djevojčica Maša i njen prijatelj Medvjed također su prirasli dječjim srcima. Maša i Medvjed zabavni je crtić o zalutaloj djevojčici koja se sprijatelji s Medvjedom, a kroz serijal ih prate razne simpatične zgode.

Istina je da se sve više priča o neprimjerenosti današnjih crtića djeci, o negativnom utjecaju na njih. Istina je i da nisu sadržaji svih današnjih crtića neprimjereni.  Ako se bojite i nije vam svejedno što vaši klinci gledaju, odaberite sami što ćete mu ponuditi. Osim toga, budite prisutni prilikom gledanja i dajte svoj doprinos komentarom. Tako mališani neće biti prepušteni da sami oblikuju poruku već ćete je vi „korigirati“.

A jeste li se pitali kako bi djeci sjeli Vaši omiljeni crtići iz djetinjstva? Dali bi i njima bili posebno dragi? To ćete saznati kad ih s njima pogledate! Za te barem znate što im pružate. Zato, nesmetano uživajte i izmjenjujte dojmove. 🙂

A mi ćemo vas podsjetiti na odličan crtić originalnog Osvalda Cavandolija u kojem smo mi uživali!

Jelena Ivančić

Oglas

Komentiraj

komentari