Kako izaći na kraj sa problematičnim djetetom

Umorni ste od stalne borbe sa svojim djetetom? I roditelji i učitelji ponekad osjećaju potrebu da budu ljuti na njih, no to nikako nije rješenje, a ni izlaz iz vaših problema.
Imamo bolje rješenje vaših problema.
Kvalitetu obrazovanja i raznih sadržaja u školama nadgledaju razne institucije, ne postoji tijelo koje bi promatralo razvoj djetetovog karaktera.
Slijedite nekoliko jednostavnih koraka kako biste djecu stavili pod svoju kontrolu.
Nije teško biti prijatelj svojoj djeci, sve što trebate napraviti je slijediti ovih nekoliko jednostavnih koraka.
Strpljenje
Ne moramo biti samo strpljivi, promotrite malo sebe dok čekate nešto, jeste li nervozni, ljuti? Prvi korak je biti strpljiv sa svojom djecom. Može biti teško, pogotovo kontrolirati sebe, ali vrijedi. Morate imati kontrolu nad svojim temperamentom. Pripremite se na njihovo problematično ponašanje te napravite promjenu prema vašoj perspektivi, te promijenite vaše reakcije. Dijete će to svakako primijetiti, ali i reagirati na promjenu vašeg ponašanja.
Razlog lošeg ponašanja
Problem je potrebno srezati u korijenu. Nije dovoljno kopati po površini, već pronaći srž problema zbog kojeg se vaše dijete ponaša problematično. Morate ih shvatiti, ali ne prisiljavajte ih da vam išta otkriju. Prije nego vam se otvore, moraju steći vaše povjerenje. Volite ih onakve kakvi jesu. Kada se osjete zaštićeno i sigurno, povjerit će vam se, otkrivši vam bit problema i olakšavajući vam njegovo rješavanje.
Bez šefovanja
Da!, Upravo tako. Ne šefujte, ne zapovijedajte svojoj djeci, jer s vremenom to će uništiti vaš odnos sa njim.  Šefovanje, zapovijedanje djecu tjera na osvetu. Zapitajte se, volite li vi da vam neto zapovijeda?? Ne? Ne vole niti djeca. Njima je potrebna ljubav i briga. Stoga neka vaša veza sa djetetom bude prijateljska. Ne ponašajte se prema njima kao da su robovi.
Ramena za glavu
To bi značilo da vaše dijete uvijek može nasloniti glavu na vaše rame i očekivati nježnost i zaštitu. To je obitelj, a dijete joj pripada. Osigurajte vašem djetetu osjećaj pripadnosti. Ne psujte vaše dijete i ne grdite ga zbog neželjenih razloga. Ono što trebate postići je prirodan osjećaj da oni pripadaju vama. Da osjete koliko su posebni. Umjesto da ih okrivite za pogreške koje su učinili, objasnite im što su napravili te zbog čega je to, što su učinili, loše.
Suprotno od očekivanja
Nakon što dijete napravi pogrešku, predviđa vašu reakciju. Boje se kako ćete reagirati, te ponekad pokušavaju sakriti svoje pogreške. Ako ih želite spriječiti da rade nešto loše, razgovarajte na pozitivan način. Ne namećite vaše mišljenje djeci. Na njima je da rade ispravne stvari sami.
Usredotočite se na dobro
Čak i u lošem ima nešto dobro. Umjesto da se fokusirate na loše stvari vašeg djeteta i njegove mane, fokusirajte se na njihovu svijetlu stranu. To će im dati samopouzdanje. Ako se uvijek brinete zbog svog djeteta, to će im usaditi osjećaj da postoji nešto zbog čega bi se trebalo brinuti. Što više brinete, vaše će dijete biti frustriranije.
Istraživanja su pokazala da najvažniji faktor u djetetovu ponašanju jest njegov odnos sa roditeljima.
Što dijete očekuje od roditelja:
Ljubav, brigu i poštovanje. Da poštujete njihove osjećaje jer i oni mogu biti ljuti, tužni ili razočarani. Da ne vičete, da budete pozitivni i dobrog raspoloženja. I nikada ih ne uspoređujte sa drugom djecom.
Nije lako kontrolirati svoje dijete, i svima nam je nekada tog posla preko glave. No ako slijedite ove jednostavne korake imati će te jednostavniji život, sretno dijete, a to je ono najvažnije.
Ana-Marija Karakaš

Oglas

Komentiraj

komentari