Kako pomoći djetetu koje ima strah od mraka?

Većina roditelja, prije ili kasnije, susrela se sa djetetovim strahom od mraka i spavanja u mračnoj sobi.

Većoj djeci taj strah nije problem podijeliti sa roditeljima i starijima, ali kako pomoći malom djetetu?

Vrlo je važno sa djetetom izgraditi odnos temeljen na povjerenju, kako prilikom ovakvih problema nebi došlo do ismijavanja djeteta te nerazumijevanja.

Za početak vrlo je važno uvažiti djetetove strahove.

Roditeljima je ponekad teško shvatiti djetetov strah, jer su pomalo zaboravili to da su i sami nekad bili djeca. Dovoljna je jedna sitnica, možda čak i krivi ‘crtić’ na televiziji da dijete razvije strah.

Tada je vrlo važno djetetu pristupiti na pravilan način. Najgora opcija je uvjeravanje kako je sve u redu i kako nema razloga za strah. Ono što se odvija u djetetovoj glavi itekako je stvarno i ozbiljno. Ovakvim pristupom nećemo napraviti apsolutno ništa već taj strah dodatno produbiti.

Potrebno je saslušati što nam dijete želi reći, po mogućnosti otkriti izvor njegovog straha te mu dati do znanja da ćete učiniti  sve što možete da taj strah nestane.

Prilagodite se svom djetetu.

Nakon što otkrijete izvor djetetova straha potrebno ga je ukloniti. Ovdje ne postoji univerzalna formula, već individualan pristup te objašnjenje. Ponekad, ako je potrebno ostavite djetetu upaljenu noćnu lampu. Sada su vrlo popularne i naljepnice koje svijetle u mraku. Na miran način objašnjavajte djetetu zašto su njegovi strahovi neutemeljeni te mu dajte do znanja zašto se nema razloga bojati. Npr.:ako se dijete boji vještice. Objasnite mu i pokažite kako one postoje samo u ‘crtićima’. Ako se boji medvjeda ili vuka, objasnite mu gdje te životinje žive, te da one neće doći u grad jer se i one boje. Može pomoći i to da im kažete kako se i životinje boje.

Najbitnije od svega je saslušati dijete, otkriti izvor njegovog straha te kroz priču objasniti da su njegovi strahovi neutemeljeni.

Ana-Marija Karakaš

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar