Koje ime odabrati djetetu: klasično ili unikatno?

Jedna od važnijih odluka u „karijeri“ roditelja jest odabir imena za dijete. Dijete će to ime nositi cijeli život, ono će biti njegov zaštitni znak. Hoće li to biti ime vašeg pretka, ime sa ljestvice trenutno najpopularnijih imena, ime domaćeg podneblja ili internacionalno – odluka je na vama dragi roditelji.

Neki roditelji odavno već imaju rezervirano ime za dijete pa je time taj proces odluke izbjegnut. No, neki muku muče oko dogovora i postizanja kompromisa; mami se sviđaju određena imena koja tati ne dolaze u obzir 🙂

Nažalost, postoje situacije kada su roditelji „pogriješili“ i nakon davanja imena žalili. Nitko se ne želi dovesti u takvu situaciju i zbog toga se treba dobro pripremiti. Zato, take your time, razgovarajte s partnerom o tome dok u potpunosti ne budete sigurni. Zabilježeni primjeri govore o tome da su roditelji imali spremno ime koje su nekad negdje čuli i koje im se tad jako svidjelo. Toliko im se svidjelo da su bez razmišljanja odlučili da će to biti ime njihova djeteta. Kad se dijete rodilo, međutim, uvjerili su se da su pogriješili. Osjećali su da to ime nije za njihovu bebu, da joj/mu ne stoji. Jednostavno je to „prelijepo“ ime kod njihova mališana zvučalo drukčije. Što su više slušali okolinu kada je izgovarala bebino ime, to su više bili sigurni da to nije ime za njihovo dijete. Problem su riješili službenom promjenom imena.

Danas je zapravo sve više roditelja neodlučno pri izboru imena za dijete. Nekada se nije toliko razmišljalo o imenima jer su ona bila jednostavnija, ili su, sljedeći tradiciju, dijete nazvali djedovim ili bakinim imenom. Danas, usred velikog izbora, roditelji osjećaju pritisak da odabir mora biti savršen. Kakogod, pri odabiru imena bilo bi dobro razmisliti o stvarima poput značenja imena, radi li se o unisex imenu i mogućnošću neugodnih situacija zbog toga, slaganja imena i prezimena (smiješne rime).

U kategoriji klasičnih imena na prijestolju su već godinama Ivan, Josip, Marko te Ana, Ivana i Marija. Za „preživljavanje“ ovih imena velikim je dijelom zaslužno prenošenje imena unutar obitelji. Kod nekih se obitelji i danas drži ta tradicija pa su oni odavno znali ime svog djeteta.

Posljednji popis stanovništva u Hrvatskoj pokazuje već deseto-ljetni trend davanja kratkih imena. Najpopularnija imena bila su Ana, Ema, Lana, Mia i Sara za djevojčice, te Ivan, Luka, Filip i Leo kod dječaka.

Posljednje dvije godine pokazuju da je trend kraćih, stranih i unikatnih imena još uvijek tu. Zato, ako ste se pronašli u toj kategoriji, evo nekoliko prijedloga sa liste predviđanja o najpopularnijim dječjim imenima u 2018. godini.

Djevojčice 

Olivia
Sophia
Isla
Aria
Ella
Pored ovih, nama su bila zanimljiva i sljedeća imena:

  • Kiana/Ciana (inačica Kiare)
  • Greta (njemačkog porijekla i znači “biser”)
  • Klea/Clea (grčkog je porijekla i znači “slava”)

Dječaci

Noah
Oliver
Leo
Theo
Oscar

Jednostavna, zvučna, kratka i ne baš tako česta, zajednički su kriteriji koje ova imena ispunjavaju, kao trenutno najpopularnija. Nadamo se da smo vam dali ideju ili vas barem uspjeli inspirirati i pomoći vam u odabiru vašeg najdražeg imena.

Jelena Ivančić

Oglas

Komentiraj

komentari