Roditelj kao liječnik – dijagnostičar

Svaki roditelj savršeno poznaje svoje dijete, pa mu je i samo letimičan pogled dovoljan da utvrdi stanje njegovog zdravlja. Ipak, neke zdravstvene boljke kao što je slab vid, često neko vrijeme ostaju neprimijećene. Upravo zato postoje neke tehnike “kućnog” pregleda pomoću kojih možete otkriti je li zdravlje vašeg djeteta u top formi ili je došlo vrijeme za posjet liječniku.

Stopala i cipele – Dječja stopala rastu kao gljive poslije kiše, pa je vrlo važno provjeravati jesu li im cipele dovoljno velike. Premala obuća izaziva urastanje noktiju, žuljeve, usporava i iskrivljuje rast nožnih prstiju i ometa pravilnu cirkulaciju.

Svakih nekoliko tjedana bacite se na pod i provjerite je li najduži prstić barem pol centimetra udaljen od kraja cipele.

Trlja li oči – Znakovi na koje treba obratiti pažnju, kada je pogoršanje vida u pitanju, je žmirkanje, škiljenje, zatvaranje jednog oka prilikom fokusiranja, izbjegavanje čitanja, češkanje i trljanje očiju. Primijetite li bilo koji od ovih simptoma, vrijeme je za posjetu oftalmologu.

Kakav je sluh – Promatrajte da li beba reagira na glasne zvukove i okreće li se u smjeru poznatog glasa. Kod malene djece znak problema sa sluhom često je slaba komunikacija govorom, nereagiranje na postavljeno pitanje te pojačavanje zvuka na televizoru ili radiju.

Pregled noktiju – Promjene u boji, zadebljanja ili pigmentacije noktiju, često su znak nekog zdravstvenog problema kod djece. Obično se pojavljuju prilikom pojave infekcija, ali su u svakom slučaju znak da treba posjetiti liječnika.

Promjene na zubićima – Čak i ako dijete ima potpuno zdrave zubiće, dobro je barem jednom tjedno provjeriti je li se promijenila boja nekog zuba i ima li oteklina na zubnom mesu. Ako na vrijeme primijetite bilo koju promjenu na zubićima, što raniji odlazak stomatologu znači manju bol za dijete, a manja bol za dijete znači manji strah od zubara.

“Oglasi” na koži – Bez obzira na to koliko dijete bilo veliko, barem jednom mjesečno pregledajte ga cijelog. Ukoliko se na koži pojavila neka promjena, kao što su čudna izraslina, osip ili promjene na postojećim madežima, odmah posjetite liječnika. Koža je najčešće “oglasna” ploča za zdravstvene tegobe koje se javljaju iznutra.

Bake bi zasigurno dodale toplinu čela i pregled jezika, te još neke trikove kućne dijagnostike. Nekad je i u starim ‘kuharicama’ bio poseban odjeljak sa savjetima od previjanja do raznih pomoći i savjeta. Danas u vrijeme telefona i interneta takve knjige ne koristimo, no dobre savjete rado će prihvatiti svaki roditelj.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari