Sretna mama

Da bi mama bila sretna, prvo mora naučiti voljeti sebe, prihvati sebe kakva je i maknuti brojne blokade koje su nastale zbog očekivanja i ideala koje joj nameće društvo.

Ne kaže se bez veze, sretna mama, sretna obitelj. Kada je ona pod stresom, to svi osjete. Mi svi možemo očitati nečije raspoloženje po govoru tijela i po mimici lica i onda kada osoba djeluje zadovoljno i naoko sretno. Međutim, prava sreća dolazi iznutra. A da bi se do nje došlo, potrebno je objediniti tijelo, um i duh.

U današnje vrijeme sve više pažnje se posvećuje fizičkom izgledu. Međutim, otišlo se u krivom smjeru. Zdrav izgled zamijenjen je nerealnim standardima koji samo bacaju u očaj brojne mame. Sjetite se samo medijskih natpisa o mamama koje su već par tjedana nakon poroda imale savršenu liniju. To više nema veze sa zdravim životom i brigom za zdravlje.

Uz male ekrane, čitanje postaje sve rjeđa zanimacija. Ono se svodi na praćenje novinskih naslova, čitanje onoga što se mora (edukacija za posao…) ili povremeno knjiga samopomoći koje obećavaju instantna rješenja za probleme s kojima se nosimo.

Međutim, sve to ne pomaže ako se pažnja ne usmjeri i na duh. Ali danas se skoro potpuno zaboravilo na duh. Rijetki su oni koji govore kako ga jačati. A mnogim mamama treba upravo to. Činjenica je da tek kada ga ojačaju one mogu prihvatiti sebe, zavoljeti se kakva jesu, povezati se sa sobom i djecom, te biti u potpunosti sretne i ispunjene. Ne smijemo zaboraviti da sve to pridonosi i cjelokupnom zdravlju i uspjesima na svim područjima u životu. Mogli bi reći da je mamama potrebno holističko majčinstvo.

A što je to holističko majčinstvo?

Ono obuhvaća educiranje i jačanje roditeljskih kompetencija. Mama koja je stekla odgovarajuća znanja neće biti frustrirana ili rastrgana između brojnih strahova i nesigurnosti. Ona će znati što učiniti u danoj situaciji.

Zatim fizička aktivnost. Tu se ne misli na sate provedene u teretani ili unutar četiri zida gdje se vježba uz zadani tempo nekog trenera. Ovdje se misli na aktivnosti kao što su šetnja i odlazak u prirodu.

Povezivanje s prirodom je iznimno važno. Svi smo dio prirode i bez nje ne možemo. Kisik koji proizvodi drveće nam je nužno za život, baš kao voda i sunce. S druge strane naše djelovanje snažno utječe na prirodu. Nebriga za okoliš je ujedno i nebriga za dobrobit djece.

Usađivanje odgovarajućih obiteljskih i društvenih vrijednosti. Danas kada živimo u društvu koje juri za slavom i bogatstvom to je od iznimno velike važnosti. Ako djeci usadimo prave vrijednosti, ona će odrasti u ljude koji će biti istinski sretni, koji će stvarati sretne obitelj i društvo koje će se temeljiti na zdravim vrijednostima.

Iva Brčić mag. soc./fil.

Foto: Instagram @misskyreeloves

 

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar