Što o slobodi misle mladi iz alternativne skrbi?

Jesmo li u današnje vrijeme slobodni? Jesmo li ovisni o tehnologiji koju koristimo svakodnevno ili za sebe možete reći da bez problema možete ugasiti Internet, ne odgovarati na e-mailove nakon radnog vremena, na pozive za vrijeme odmora, slobodnih dana ili godišnjeg odmora? Današnja sloboda je možda malo drugačija od one za koju su se drugi morali boriti, a neki se još uvijek bore. Jesmo li ovisni o nekim odnosima iako u sebi znamo da više „to nije to“? Kao što možete vidjeti slobodu možemo promatrati iz različitih aspekata, pa pročitajte na koji način su je shvatili mladi iz alternativne skrbi i što su mi odgovorili na pitanja.

Ivona (18): „Sloboda je za mene kad imam svoj mir, di mogu mirno živjeti bez ikakvih pravila…slobodna sam..”

Mihael (18): „Stvarno neznam.”

Renata (30): „Vidjela sam svašta, od toga da žena radi, a muž joj ne da njenu karticu, pa je i ono što ona zaradi kod muža, do toga da žena ne smije ni na kavu otići, da ju muž/dečko nazove sto puta. Jesam, slobodna sam, a udana žena. Mogu otići van ili na kavu s prijateljicama, imam svoju plaću, koja naravno nije samo moja, već naša. Ne moram polagati račune mužu, a ni on meni (Premda to radimo, jer smo ful iskreni jedno prema drugome.)”

Nikolina (17): „Za mene je sloboda kada mogu izraziti svoje mišljenje bez srama i straha”

N.J. (23): „Ako nitko ne određuje tvojim svakodnevnim životom, slobodan si.”

Martina (21): „Taj osjećaj slobode se ne može opisati riječima.”

N.N. (34): „Sloboda je za mene kad možeš udahnuti zrak, a da ne moraš za to tražiti nečije odobrenje. Slobodna sam, jer taj isti zrak udišu i moja djeca, koja jedva čekaju! Oni koračaju sa mnom, bez bojazni da će se netko ljutiti što smo si to dozvolili.”

Ivan (26): „Sloboda je kad nisi u zatvoru (haha).. Sloboda je kad možeš raditi što hoćeš, sloboda je kad radiš nešta za svoje srce…Sloboda je kad znaš da ti u životu novac ili slava ne predstavljaju ništa… Meni je sloboda kad trčim, kad jedem finu hranu, kad putujem, kad nisi dužan nikome govoriti šta, kako, zašto i zbog čega?”

Pavao (22): „Ima jedna japanska poslovica, ide nekako ovako: na poslu sam jedna, s prijateljima sam druga, s obitelji sam treća osoba, a kad sam sam sa sobom sam pravi ja. Slobodni smo koliko nam je dopušteno biti, uvijek smo slobodni, ali isto tako smo uvijek zatočeni u društvu gdje je netko drugi pisao pravilnik.”

Dora (23):  „Sloboda predstavlja ono što želimo raditi umjesto onoga što moramo raditi. Osobno se smatram sretnom jer u ovom trenutku mogu si dozvoliti da radim što želim, bez da polažem račune ikome osim samoj sebi. Iako znam da je ovo samo kratki period u kojem imam tu slobodu da sama kreiram kako će mi izgledati svaki moj dan, mislim i nadam se da svi su imali barem jednom takvu priliku, jer život ne staje ni za koga čak i onda kada nam to najviše treba.”

Ovo je bio posljednji u nizu članaka koje ste mogli pročitati kroz prosinac i siječanj o mladima iz alternativne skrbi (ako ste koji propustili možete ih pročitati u mom odjeljku Sretne mame: https://sretnamama.hr/category/iz-pera-socijalne-pedagoginje-za-sretne-mame/). Nadam se da ste nešto novo naučili, saznali o mislima i idejama mladih koje možda niste imali prilike susresti u životu. To su mladi koji nam često mogu biti primjer upornosti, tvrdoglavosti, mladi koji su morali puno više toga uložiti da bi uspjeli u životu. Ne podcjenjujte sebe, ako možete poboljšajte odnose u svojoj obitelji, cijenite druge, ali prvenstveno sebe.

I tu vrijedi ona „ako ne ide – ne ide“.

Vaša Iva

Napisala: Iva Sambolek

 

 

 

Oglas

Komentiraj

komentari