STRAH OD RAZDVAJANJA

Pokušajte izvesti maleni eksperiment sa svojim djetetom u dobi 6-7 mjeseci. Pokažite mu njegovu igračku, zabavljajte ga jedno vrijeme. Kada igračku sakrijete, dijete će kratko nastaviti gledati ondje gdje je igračku posljednje vidjelo, a potom će izgubiti interes. Naime, dijete te dobi ne shvaća da igračka i dalje postoji, premda ju ono ne vidi. Za razliku od igračke, kada mu vi, draga osoba, nestanete iz vidokruga, dijete osijeća strah od razdvajanja.

Između šestoga mjeseca života i prve godine dijete počinje osijećati strah od napuštanja. Dijete je do tada doživljavalo majku kao dio svoga tijela i činilo se da ne primjećuje kada ona nakratko nestane. U dobi od šest mjeseci dijete počinje shvaćati kako su mama i tata osobe različite od njega te da odvajanje može predstavljati opasnost. Dijete ne shvaća gdje su roditelji ako ih ne vidi – kada otiđu, boji se da je to zauvijek. Zbog toga straha javlja se nepovjerenje prema nepoznatim osobama, djeca mogu početi neutješno plakati ako nas ne vide, te navečer uporno pokušavaju ostati budni kako roditelji ne bi „zauvijek nestali“. Strah od razdvajanja dostiže vrhunac nekoliko mjeseci nakon prvoga rođendana, te potom postupno prolazi.

Igra skrivača sjajan je način da se dijete nauči kako izlazak iz njegova vidnoga polja ne znači nestanak zauvijek. Sigurno ste primijetili igra skrivača sa bebama često uključuje njihov oduševljen smijeh kada vas „pronađu“. Sakrili ste se iza zavjese, dijete vas traži pogledom i misli da ste nestali. Ali, evo vas! Smijete se i govorite „ku-ku!“, a dijete se počinje terapeutski smijati. Tako je ova zabavna igra jedan od načina na koje možemo djetetu pomoći da usvoji pojam stalnosti.

Ono što nam također može olakšati svakodnevicu su rituali, posebno ako dijete ide u jaslice. Rutina djetetu ulijeva sigurnost i povjerenje, tako da možemo osmisliti svoje male jutarnje rituale koji će djetetu olakšati svakodnevna razdvajanja. Najgore što možemo napraviti jest – nestati bez pozdrava kako bismo izbjegli djetetov plač pri odlasku. Tako djetetu stvaramo nesigurnost i dodatno otežavamo normalnu razvojnu fazu. Oboružajte se strpljenjem i ljubavi, imajte na umu kako je ovo samo još jedna razvojna faza u odrastanju vašega djeteta. Možda će vam i nedostajati jednoga dana…

Marija Grganić

Oglas

Komentiraj

komentari